Коментарите на Федералния резерв и Covid в Китай насочваха пазарите

Ограниченията за контрол на Covid сега засягат една пета от икономиката на Китай

09:02 | 22 ноември 2022
Обновен: 10:45 | 22 ноември 2022
Автор: Тасия Сипахутар
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите се търгуваха разнопосочно в Азия на фона на крехки настроения, тъй като инвеститорите претегляха въздействието на увеличаващите се случаи на Covid в Китай и анализираха коментарите на служители на Федералния резерв за повишенията на лихвените проценти.

Измерителят на азиатските акции падна от върховете си в рамките на деня, тъй като акциите в Хонконг се понижиха заради ежедневните вирусни инфекции в Китай, които се изкачиха до почти най-високото ниво в историята. Ограниченията за контрол на Covid сега засягат една пета от икономиката на Китай.

Японските акции водеха печалбите в региона, подкрепени от слабостта на йената, докато австралийският пазар отбеляза ръст заради компаниите за енергия и материали. Американските фючърси постигнаха малки печалби, след като технологичните акции, които обикновено са по-чувствителни към лихвените проценти, дръпнаха S&P 500 надолу в понеделник.

Служителите на Фед като цяло поддържат твърдата си позиция за борба с инфлацията. И все пак президентът на Федералния резерв на Сан Франциско Мери Дейли също каза, че служителите трябва да имат предвид изоставането в предаването на промените в политиката, докато нейният колега в Кливланд Лорета Местър заяви, че е отворена за забавяне на темпото на повишаване на лихвите.

„В година като тази е толкова трудно и често глупаво да се чете твърде много в една реч от един служител на Федералния резерв“, каза Сара Пончек, финансов съветник в UBS Private Wealth Management, по Bloomberg Television. „Реалността е, че очакваме Федералният резерв да повиши отново лихвените проценти през декември.“

Доларът падна, след като се повиши в понеделник на фона на апетита за активи убежище.

Стратегът на JPMorgan Chase & Co. Марко Коланович, който доскоро беше един от най-гласовитите бикове на "Уолстрийт", каза, че рисковите активи няма да са тъсени, докато Фед не промени курса на ястребовата си кампания за повишаване на лихвените проценти. Няма прогози за краткосрочен завой и JPMorgan очаква активите все още да бъдат „обвързани с диапазон с по-ясно изразен риск от спад“.

Междувременно повторното отваряне на Китай може да случи, но едва през второто тримесечие на следващата година, тъй като страната навлиза в зимните месеци, според Дуайфор Евънс, ръководител на макростратегията за Азиатско-тихоокеанския регион в State Street Global Markets.

„Всъщност да очакваме един много консервативен политически орган внезапно да отвори Китай и да премахне ограниченията през ноември и в най-опасния сезон за този тип пандемични случаи, винаги сме смятали, че това е много, много оптимистично“, каза Евънс за Bloomberg.

Петролът се стабилизира около 80 долара за барел, тъй като инвеститорите оцениха замъглената перспектива за предлагане и опасенията относно по-слабото търсене в Китай. Златото поскъпна.

Цените на криптовалутите също се стабилизираха в затишие от разпродажбите, предизвикани от падането на FTX империята на Сам Банкман-Фрийд. Инвеститорите остават подготвени за още сътресения, тъй като се задават нови фалити в сектора на цифровите активи.