Цените на акциите падат заради възраждащия се Covid в Китай

Доларът се повиши както спрямо валутите от Г-10, така и спрямо валутите на нововъзникващите пазари

09:01 | 21 ноември 2022
Автор: Тасия Сипахутар
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите се понижиха в Азия на фона на опасенията, че Китай може да затегне ограниченията за Covid след поредица от съобщени смъртни случаи, като инвеститорите търсят подслон в активите-убежища на държавните облигации и долара.

Акциите в Хонконг водеха регионалния спад, като референтният индекс Hang Seng падна с повече от 3% през четвъртия си ден на спад, докато инвеститорите преценяха дали неотдавнашното рали заради повторното отваряне в Китай е прекалено. Индексът MSCI AC Asia Pacific отслабна до едноседмично дъно, докато американските фючърси паднаха.

Доларът се повиши както спрямо валутите от Г-10, така и спрямо валутите на нововъзникващите пазари, покачвайки се с повече от 1% спрямо чувствителния към риск корейски вон. Държавните облигации на САЩ поскъпнаха, а петролът потъна поради опасения за отслабване на перспективите за търсене от Китай.

В събота Китай отбеляза първия смъртен случай, свързан с Covid от почти шест месеца, а в неделя бяха обявени още два. Влошаващите се епидемии в цялата страна подклаждат опасенията, че властите може отново да прибегнат до строги ограничения, за да намалят до минимум броя на смъртните случаи, въпреки че наскоро призоваха за разхлабване на правилата за карантина и масово тестване.

„Китайските новини за Covid оказват влияние върху настроенията на инвеститорите“, каза Имре Шпайзер, стратег в Westpac Banking Corp. в Окланд. Това е "задвижва търсене на убежища, като доларът е основен бенефициент“, каза той.

Акциите в Хонконг се повишиха до бичи пазар миналата седмица, пометени от оптимизма за повторно отваряне на Китай и мащабен спасителен пакет за закъсалите предприемачи. Банките на "Уолстрийт" от Morgan Stanley до Bank of America Corp. очакваха по-нататъшни ръстове, докато президентът Си Дзинпин бе на срещите на Г-20 без маска.

Град близо до Пекин, за който се говореше, че е тестов случай за прекратяване на ограниченията за вируси, спря училищата, заключи университетите и помоли жителите да останат у дома за пет дни.

„Видяхме много силен ръст на китайските пазари напоследък“, по отношение на очакванията за облекчаване на ограниченията, каза Стив Брайс, главен инвестиционен директор за управление на богатството в Standard Chartered Bank, по Bloomberg Radio. „Така че инвеститорите биха били много заинтересовани да видят какъв ще бъде отговорът.“

Малайзийският рингит падна, след като избори доведоха до създаването на първия висящ парламент в нацията. Южнокорейският Kospi спадна с повече от 1% на фона на слабостта на акциите на технологиите и батериите, докато глобалните фондове записват печалби след скорошно възстановяване на показателя.

Гледайки отвъд Азия, трейдърите тази седмица също ще гледат записките от последната политическа среща на Федералния резерв за повече улики относно хода на повишенията на лихвите.

Президентът на Федералния резерв на Атланта Рафаел Бостик каза, че подкрепя забавянето на темпото на повишаване на лихвените проценти, с не повече от 1 процентен пункт повече повишения, за да се опита да гарантира меко кацане на икономиката. Президентът на Федералния резерв на Бостън Сюзън Колинс повтори мнението си, че има отворени опции за размера на увеличението на лихвения процент през декември, включително възможността за движение от 75 базисни пункта.

Ким Форест, главен инвестиционен директор в Bokeh Capital Partners, каза, че инвеститорите могат да потърсят на пазара на държавни облигации улики относно траекторията на повишаване на лихвените проценти на Фед. Доходността на 10-годишните държавни облигации падна рязко след върха в края на октомври и показва „омекчаваща инфлационна среда“, каза тя по Bloomberg Television.

„Пазарът на облигации е малко по-умен за това, което Фед трябва да направи и какво ще направи. Казва ни, че Федералният резерв вероятно няма да може да повиши лихвите си до 5%, нито ще има нужда от това“, каза Форест.