Страховете от растящите лихви продължават да подкопават настроенията на пазарите

Търговците също следят отблизо сътресенията в Обединеното кралство и събитията около Credit Suisse Group

09:02 | 3 октомври 2022
Обновен: 09:52 | 3 октомври 2022
Автор: Тасия Сипахутар
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Акциите в Азия се бореха да наберат сцепление, а фючърсите върху акциите на САЩ се колебаеха, тъй като негативните настроения на пазарите се запазиха на фона на страха, че глобалните централни банки ще продължат да повишават лихвите, докато инфлацията не бъде укротена, повишавайки риска от рецесия.

Акциите отчетоха малки печалби в Япония и спаднаха в Хонконг и Австралия. Търговията в Азия може да бъде заглушена от празниците в Сидни и Южна Корея в понеделник и едноседмичното затваряне на китайските пазари за Златната седмица.

Петролът се търгува близо до 82 долара за барел поради индикации, че ОПЕК+ обмисля намаляване на производството с повече от 1 милион барела на ден, за да съживи падащите цени, когато се срещне тази седмица. Тези ходове увеличават риска от повече инфлация, което може да накара централните банки да предприемат допълнителни агресивни действия.

Доходността на по-краткосрочните държавни облигации на САЩ падна повече от по-дългосрочните, като доходността на двугодишните ДЦК беше около 4,2%, а на 10-годишните - около 3,8%. Доларът леко падна.

Предпазливото начало на седмицата идва, след като американските акции отчетоха третото си поредно тримесечие на загуби за първи път от 2009 г. насам. Рисковите активи са силно волатилни, откакто Федералният резерв извърши трето голямо увеличение на лихвения процент миналия месец и официалните лица многократно предупреждаваха, че предстои още болка.

„Избягването на риска и пропуските на корпоративните печалби продължават да повишават заплахата от предстоящ грозен сезон на печалбите“, пише група анализатори на Saxo Capital Markets в бележка.

Доверието сред големите производители в Япония неочаквано се влоши за три поредни тримесечия след бързото обезценяване на йената и влошаването на глобалните икономически перспективи, добавяйки още един насрещен вятър за местните акции.

Свързаните с Бразилия глобални активи ще бъдат на фокус в понеделник, тъй като президентските избори в страната се насочват към балотаж на 30 октомври.

Търговците също следят отблизо сътресенията в Обединеното кралство и събитията около Credit Suisse Group, след като новият й шеф се опита да успокои пазарите след покачването на нейните дефолт суапове.

Премиерът Лиз Тръс обвини министъра на финансите Куаси Куартенг за противоречивото решение за премахване на най-високия данък върху доходите на Обединеното кралство, но правителството възнамерява да изпълни плана въпреки хаоса на пазара.

Паундът падна за първи път от пет дни, а европейските фондови договори загубиха повече от 2% в понеделник на фона на слаби обеми.

„Развитието от миналата седмица засили очакванията ни, че ще видим по-нататъшно затягане на финансовите условия, но също така илюстрира краткосрочната двупосочна волатилност, която вероятно ще го съпътства“, пише в бележка глобалният ръководител на валутните анализи на Citigroup Inc. Ебрахим Рахбари. С трите основни действащи сили – нарастващите реални лихвени проценти, волатилността и щатския долар – „оставаме много мечи настроени по отношение на перспективите за глобалните рискови активи“, пише той.

Инвеститорите сега очакват данни за работните места тази седмица за допълнителни улики относно траекторията на повишаване на лихвените проценти на Фед. Предстоящите данни за инфлацията и БВП също ще предоставят подробности за това дали ценовият натиск намалява значително. Очакват се също решения за лихвените проценти в Австралия и Нова Зеландия, като антиподните пазари се считат за водещи за конкурентите на развитите пазари.

Геополитическото напрежение също продължава да тлее, тъй като руските сили са изправени пред ново оперативно поражение – този път в стратегически източен украински град – което хвърли допълнително съмнение върху анексирането на четири окупирани региона от президента Владимир Путин, което той обеща, че е необратимо. Президентът Джо Байдън обяви, че масивният теч от газопроводната система "Северен поток" в Балтийско море е умишлен акт.