Задълбочаващите се глобални разпродажби засегнаха и акциите в Азия

Технологичният Nasdaq 100 падна с почти 4% по време на сесията

09:00 | 30 септември 2022
Автор: Тасия Сипахутар
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Азиатските акции се понижиха в резултат на поредния спад на "Уолстрийт", като перспективата за по-високи лихвени проценти и сътресенията в Европа подхраниха страховете от глобална рецесия.

Индекс на акциите в региона се насочи към седмата си поредна седмична загуба, най-дългата губеща серия от 2015 г. насам. Американските фючърси се колебаеха, след като S&P 500 падна с повече от 2% до най-ниското си ниво от почти две години.

Доларът се колебаеше между печалби и загуби спрямо основните валути, включително паунда, докато инвеститорите претегляха рисковете, произтичащи от дълговата криза, обхващаща Обединеното кралство. Доходността на държавните облигации не се е променила много след няколко дни на удари.

Индексът на волатилността на Cboe беше доста над 30 през почти цялата тази седмица, отразявайки повишеното безпокойство сред инвеститорите в акции. Друга група служители на Федералния резерв изразиха ястребов тон, инфлацията в Германия надхвърли 10%, а данъчният план на правителството на Обединеното кралство продължи да оказва влияние върху пазарните настроения.

Централната банка на Япония увеличи планираните покупки на облигации в редовна операция в петък, тъй като се опита да ограничи възходящия натиск върху доходността, докато премиерът Фумио Кишида инструктира правителството си да представи пакет от икономически стимули до края на октомври.

Офшорният юан отслабна и беше изложен на риск от по-нататъшно обезценяване следващата седмица, когато Китай излиза в едноседмична ваканция, оставяйки Пекин в невъзможност да насочи очакванията на инвеститорите с дневния си референтен лихвен процент.

„Нашето предположение е, че китайското правителство ще продължи да се бори с това административно, докато може, преди да се наложи да се намеси с директна намеса и да започне да продава американските резерви“, каза Шарлийн Чу, старши анализатор за Autonomous Research, за Bloomberg TV.

На фона на икономическия натиск централното правителство на Китай промени политиката си, за да позволи на някои градове да намалят лихвите си по ипотечните кредити за покупки на първи дом в последния си опит да помогне на затруднения жилищен пазар в страната.

Технологичният Nasdaq 100 падна с почти 4% по време на сесията, след като президентът на Фед в Сейнт Луис Джеймс Булард каза, че инвеститорите вече са разбрали, че не могат да избегнат допълнителни повишения на лихвите през следващите месеци. Индексът беше повлечен надолу от Apple Inc., която падна след рядко понижаване на оценката на анализаторите от Bank of America, предупреждаващо за по-слабо потребителско търсене на нейните популярни устройства.