В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Европейските пазари отчетоха пореден спад, а паундът продължава да поевтинява

Пазарен коментар на Лий Ан Геранс, Bloomberg Лондон, 28.09.2022

15:22 | 28 септември 2022
Обновен: 15:24 | 28 септември 2022
Автор: Таня Жекова

Европейските борси отчитат спад за пети пореден ден на фона на все по-задълбочаващата се криза с британския паунд, която вече предизвика реакции от Международния валутен фонд и Английската централна банка. Това коментира Лий Ан Геранс, Bloomberg Лондон, в пазарния си обзор за предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Stoxx 600 губи почти 0,8%, воден от търговците на дребно и застрахователни компании. Здравният сектор остана единственият на зелено. FSTE 100 също е с понижение.

Фючърсите върху S&P 500 са с 0,2% спад, а тези върху Nasdaq 100 с 0.6% спад заради новината, че Apple ревизира надолу целта за производство на iPhone 14 за второто полугодие заради спад в търсенето.

Доларът поскъпна до ново рекордно ниво след като Белият дом опроверга съобщенията, че може да отслаби валутата, а глобалните разпродажби на облигации тласнаха доходността по 10-годишните американски държавни облигации на връх от 2008.

Доходността по британските държавни облигации расте, а паундът поевтинява. 

Британската валута е с половин процент по-евтина спрямо долара на ниво от 1.06.

Sky News съобщи, че британският финансов министър Куази Куартенг е помолил финансистите да не залагат срещу паунда.

Последните събития накараха главният икономист на Английската централна банка Хю Пил да признае, че актуализацията на бюджета изисква сериозна монетарна политика. 

МВФ се намеси и помоли британският финансов министър да преоцени плановете за намаляване на данъците.

Алуминият е на 19-месечно дъно заради глобалното забавяне и опасения за ръст на разходите. И двата фактора накараха Norsk Hydro да затвори редица заводи.

Суровият брент се търгува на 85 долара и е под натиск от скъпата американска валута и несигурната икономическа прогноза, а европейските цени на природния газ се повишиха след като Русия каза, че може да спре доставките през Украйна. В същото време ЕС обяви, че сериозните щети на двата газопровода Северен поток 1 и 2 може да са умишлено предизвикани от Русия.

Английската централна банка започва програма за изкупуване на облигации, за да избегне сериозния риск за британската финансова стабилност.

Целия коментар може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.