Азиатските борси последваха ръста на акциите в САЩ

S&P 500 прекъсна шестдневна серия от загуби с 2% ръст

09:00 | 29 септември 2022
Автор: Ричард Хендерсън
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Азиатските акции скочиха в четвъртък след най-силния ден за американските акции от началото на август, след като Централната банка на Англия (BOE) разкри програма за изкупуване на облигации, която предизвика глобално рали на държавния дълг.

Акциите се покачиха в Япония, Хонконг и Австралия, отразявайки 2% напредък за S&P 500, който прекъсна шестдневна серия от загуби. Продължителната предпазливост беше очевидна с леки спадове на фючърсите на американските акции и ръста на долара спрямо паунда и йената.

Инвеститорите останаха нащрек за заплахите, породени от противоречивите действия на централните банки през последните няколко дни, като служителите на Федералния резерв бяха категорични за по-нататъшно затягане на паричната политика, BOE разкри план от £65 милиарда ($71 милиарда) за подкрепа на държавния дълг и властите в Азия се опитват да защитят отслабващите си валути.

Паундът падна с почти 1% в четвъртък, след като доларът възобнови ръста спрямо валутите на Г-10. Китайският юан напредна за първи път от девет сесии, след като централната банка издаде устно предупреждение срещу валутни спекулации.

„Централната банка е в много трудна позиция в момента“, каза Джули Бийл, портфолио мениджър на Kayne Anderson Rudnick и старши изследователски анализатор, за BOE в интервю за Bloomberg TV. „Всички бяха малко притиснати в ъгъла, виждайки нестабилността и реакцията на пазара.“

Държавните ценни книжа бяха слабо променени в четвъртък след рязкото рали в сряда. Държавните облигации се повишиха в Австралия и Нова Зеландия.

Представители на Федералния резерв продължиха да утвърждават ястребовата перспектива на централната банка. Президентът на Фед в Атланта Рафаел Бостик каза, че подкрепя повишаването на лихвите с още 1,25 процентни пункта до края на тази година, за да се противопостави на инфлацията, която е по-лоша от очакваното.

Представители на Европейския съюз разкриха нови икономически ограничения за Русия в отговор на по-нататъшното анексиране на Украйна. Новият кръг от санкции ще забрани продажбите на руски петрол от трети страни над определената ценова граница. Планът ще нанесе около 6,7 милиарда долара икономическа болка на Русия.

„Пазарите са много песимистични. Инвеститорите са доста настрана“, каза Джулия Райскин, ръководител на пазарите за Азия и Тихия океан на Citigroup Inc. „Освен долара, няма много активи, които се търгуват конструктивно.“