Доларът продължава да поскъпва, а акциите достигнаха двугодишно дъно

Доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ надхвърли 4% за първи път от 2010 г.

09:01 | 28 септември 2022
Обновен: 10:29 | 28 септември 2022
Автор: Ричард Хендерсън
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Доларът поскъпна, след като Белият дом отхвърли перспективата за валутно споразумение за отслабването му, а акциите продължиха спада в Азия след ястребови коментари от политиците на Федералния резерв.

Глобалните акции се насочиха към най-ниското си ниво от почти две години. Бенчмаркът Hang Seng в Хонконг беше на десетилетно дъно, доходността на 10-годишните държавни облигации на САЩ надхвърли 4% за първи път от 2010 г., а измерителят на долара постави нов рекорд за всички времена.

Европейските и американските фючърси се понижиха, удължавайки движението, което доведе до най-слабото представяне на S&P 500 от началото на 2020 г. Apple Inc. се отказа от плановете си да увеличи производството на iPhone, което допълнително натежа върху настроенията.

Ралито на долара доведе до нови загуби за паунда и еврото, докато юанът падна до най-слабото ниво спрямо долара от световната финансова криза през 2008 г. Йената остана близо до ключовото ниво от 145 спрямо долара и в полезрението на нива, които привлякоха намеса от Япония.

Движението в 10-годишните ДЦК на САЩ продължава да отеква на пазарите на облигации. Глобалният съвкупен индекс на държавни и корпоративни облигации на Bloomberg загуби повече от 20% от края на декември и е на първия мечи пазар от създаването си през 1990 г.

Доходността по 10-годишните облигации на Австралия достигна тримесечен връх, докато референтните японски облигации не се търгуваха, след като във вторник затвориха на горната граница на целевия диапазон на централната банка.

Джеймс Булард от Федералния резерв повтори решимостта на централната банка да укроти инфлацията с по-строга парична политика, увеличавайки разминаването с Япония и Китай. Неотложността в тона на Булард и неговите американски колеги също контрастира с Английската централна банка, която изглежда ще изчака до следващата планирана среща през ноември, за да се справи с инфлационните сили, предизвикани от планираните данъчни промени и държавните разходи.

„Фактът, че имаме такова силно увеличение на доходността в САЩ, привлича потоци в щатския долар“, каза Нанет Хехлер-Файд’хербе, главен инвестиционен директор по управление на международно богатство за Credit Suisse Group AG. „Докато паричната и фискалната политика в световен мащаб наистина не засили собствените си валути, трябва да очакваме много силен долар.“

Течовете в газопровода между Русия и Западна Европа бяха определени като саботаж от американски и германски официални лица, засилвайки търканията с режима на Владимир Путин. Русия заплаши да спре газа на съюзниците на Украйна в Европа и анексира голяма част от Украйна в последните признаци на ескалация на конфликта.

Европейските цени на газа се повишиха, докато притесненията за забавяне на глобалния растеж натежаха върху други суровини, изпращайки индекса на Bloomberg за цените на суровините до най-ниското ниво от февруари. Суровият петрол WTI падна до около 77 долара за барел. По-силният долар и признаците за нарастващи запаси в САЩ противодействаха на спекулациите, че ОПЕК+ ще намали добива.