В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Турската лира все още се търгува на рекордно дъно спрямо долара

Пазарен коментар на Симин Демокан, изп. продуцент на Bloomberg Истанбул, В развитие, 28.09.2022

14:00 | 28 септември 2022
Автор: Галина Маринова

Турската лира е една от най-зле представящите се валути от развиващите се икономики тази година след аржентинското песо и все още се търгува на рекордно дъно спрямо долара. Сега турската лира е с 28% спад тази година и се разменя за 18,50 за долар. Това каза Симин Демокан, Bloomberg Истанбул, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Вероника Денизова.

Три фактора предизвикаха този срив - ръстът на цените на суровините, ниските лихви, въпреки високата инфлация и недостатъчните резерви в чуждестранна валута. 

Borsa Istanbul междувременно поскъпва за втори ден, въпреки преобладаващо червения цвят на пазарите в Европа. Петгодишните CDS растат за пети ден до най-високата стойност от от 23 август. 

Bloomberg научи, че три турски държавни банки се отказват от разплащателната система, използвана от руснаците, "Мир". Тези банки ще излязат от системата, а другите турски банки се изтеглиха миналата седмица. Това е силен сигнал как заплахата от американски санкции принуждават страни като Турция да се разграничават от Москва. В бъдеще нито една турска банка няма да обработва трансакции с картите "Мир".

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.