Английската централна банка разпали глобално рали при всички видове акции и облигации

Поредният шоков ход на централна банка предизвика поредната реакция на Wall Street и не само

17:15 | 29 септември 2022
Автор: Лу Уан,Емили Графео
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Драматичната намеса на Английската централна банка в държавните облигации завладя световните трейдъри, подчертавайки как всеки актив и занапред остава във властта на паричните служители в режим на борба с кризата.

След като британските политици обещаха нов кръг от изкупуване на дългови книжа, за да предотвратят системен срив, S&P 500 надлежно нарасна с 2% в сряда, за да спре шестдневния спад. Печалбите се пренесоха в търговията с акции в Азия в четвъртък, като основните индекси се повишиха в Хонконг, Япония и Австралия.

Кошницата на Goldman Sachs Group Inc. с най-коригираните акции скочи с 4,6 %, което накара мечките, потърсили убежище от предизвикания от Федералния резерв разгром през изминалата седмица, да се прикрият. Търговците на къси книжа също бяха изненадани, тъй като доходността на 10-годишните книжа се понижи с повече от 20 базисни пункта. Петролът, златото и медта скочиха с над 2 %, което унищожи всички, които залагаха, че силата на долара ще ограничи ръста на суровините.

Десетгодишната доходност задържа по-голямата част от загубите си в четвъртък в Азия, петролът се колебаеше, а индексът на суровините се повиши. Паундът възобнови спада си.

Общият ръст на най-големите ETF-и, които следят американските акции, държавните ценни книжа, облигациите с инвестиционен рейтинг, високодоходните кредити и суровините, достигна 12% в сряда, което е най-силното съгласувано рали от април 2020 г. насам.

Всички предпоставки за отскока бяха налице - краен песимизъм, свръхпродажби на пазарите и позициониране на фондовете на най-ниски нива. И все пак по-важният момент остава неудобен за борсовите играчи: Сега всички са макротрейдъри.

"Пазарът получи необходимия вот на доверие от Английската централна банка", каза Андрю Лекас, ръководител на FICC търговията в Old Mission Capital. "Никакви количествени модели не можеха да предвидят това, така че позиционирането след подобно събитие естествено доведе до повишаване на S&P." 

BOE 01

Нарастващите корелации се превърнаха в проклятие за биковете и мечките, като големите кръстосани сривове на активите погубиха бъдещите пазарни прогнози, а яростните възстановявания изтриха всички, които залагаха на повече трудности. С повишените мерки за волатилността и пазара, доминиран от злободневните слухове, животът става труден за всички, които разчитат на фундаментални фактори, за да инвестират в американския фондов пазар.

Единия ден служителите на Федералния резерв заплашват да пожертват икономическия растеж, за да установят контрол върху инфлацията, което подхранва загуби за милиарди долари от акции и облигации. На другия ден те обявяват исторически политически мерки, които засилват тандемните движения сред акциите от S&P 500 и сред всички активи. 

"Основният двигател в момента е инфлацията и затягането на паричната политика на централните банки за борба с нея", казва Хю Робъртс, ръководител на отдела за анализи в Quant Insight, базирана в Лондон фирма за аналитични проучвания, която изследва връзката между активите и макрофакторите.

Синхронизираното рали в сряда е в ярък контраст с това отпреди няколко дни, когато поредица от мерки за затягане на политиката на централните банки по света разтърси финансовите пазари. 

Това беше особено драматично за инвеститорите в британски активи. След спасителния план на Английската централна банка паундът скочи с повече от 3% от дъното в сряда, което може да причини главоболия на продавачите на къси позиции като BlueBay Asset Management LLP, които неотдавна се възползваха от срива на валутата до рекорд. Междувременно доходността на 30-годишните държавни ценни книжа потъна най-много в историята, изгаряйки мечките два дни след като направи най-големия скок в историята.  

Безпрецедентната двудневна волатилност има потенциала да се разпространи и на други пазари в момент, когато всичко се движи в синхрон, като единните им колебания се обръщат почти изключително към мненията дали затягането на политиката ще доведе до глобална рецесия. Миналия месец показателят на Barclays Plc за корелацията между активите скочи до едно от най-високите нива за последните 17 години. 

"Доходността в Обединеното кралство, а по отражение и в САЩ и други страни по света, вероятно ще изпита известно временно облекчение от възходящия натиск, но в дългосрочен план тя ще продължи да бъде движена от агресивното повишаване на лихвените проценти от страна на централните банки", заяви Роберто Перли, ръководител на отдела за изследване на глобалната политика в Piper Sandler & Co.  

Макар че последният ход на Английската централна банка предизвика дебат за бъдещия път на повишаване на лихвените проценти и за това дали Фед би направил същото по време на финансов стрес, готовността да се притичат на помощ на пазара е кошмар за мечките, които току-що се завърнаха на пазара, след като през последното десетилетие бяха доведени почти до изчезване от облекченията на централните банки. 

BOE 02

Паричните мениджъри са намалили експозицията си към акции до рекордно ниски нива на фона на опасенията от рецесия, докато паричните им наличности са достигнали рекордно високи нива, според последното проучване на Bank of America Corp. 

Сред хедж фондовете нетният ливъридж, мярка за склонността към риск, която отчита дългите спрямо късите позиции на инвеститорите, възлиза на 38% през миналата седмица, което е малко под най-ниското ниво от над десетилетие - 35%, достигнато през юни, сочат данните на основния брокер Morgan Stanley.

Дефанзивното позициониране създаде предпоставки за отскок като този в сряда. И все пак през цялата 2022 г. купуването на понижения се оказва безполезна стратегия, като всяко покачване впоследствие се осуетява при облигациите и акциите. Всъщност моделът на Bloomberg, проследяващ портфейл от 60% акции и 40% ценни книжа с фиксирана доходност, е спаднал с 20%, насочвайки се към най-лошата година от финансовата криза през 2008 г. насам. 

"Потокът от новини има невероятни обрати", казва Крис Уестън, ръководител на изследователския отдел в Pepperstone Group Ltd. "Съобщенията и корекциите в политиката на Английската централна банка и правителството на Тръс са променливи и сякаш се правят в движение."