Бушуващата разпродажба на пазарите: загубите са 36 трилиона долара и растат

Това бе първото тримесечие от 1938 г., в което индексът S&P 500 затвори на червено, след като спечели повече от 10%

17:07 | 2 октомври 2022
Автор: Жан-Патрик Барнет
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Независимо дали става въпрос за суперсигурните държавни облигации на САЩ или за най-рисковите нововъзникващи акции, глобалните акции и облигации загубиха рекордните 36 трилиона долара от стойността си през последните девет месеца в бурна разпродажба, която обхвана активи от целия рисков спектър.

Тъй като годината навлиза в последното си тримесечие, вероятно предстои още повече болка. Централните банки са в режим на гасене на пожари, давайки да се разбере, че възнамеряват да повишат допълнително лихвените проценти, за да намалят инфлацията, дори ако това доведе до икономическа рецесия.

От една гледна точка на човек може да му бъде простено да крие пари под матрака. Наистина, в последното проучване на мениджърите на фондове на Bank of America Corp., участниците казаха, че експозицията им към пари е на най-високите си нива за всички времена.

А за пазари, които започнаха годината с оценки на многогодишни или дори рекордни върхове, изтеглянето на ликвидността беше почти като натискане на бутон за нулиране.

„Виждаме как светът се променя изцяло политически и икономически, като тенденциите, които започват сега, ще продължат до края на десетилетието“, казва Дейвид Доусет, глобален ръководител на инвестициите в GAM Investment. „Преживяваме това, което е известно на немски като „Zeitenwende“, епохална промяна.“

Ето пет диаграми, показващи щетите върху световните финансови пазари тази година, предлагащи съвети за останалата част от годината:

Голямата дупка

Тазгодишното отдръпване изпреварва рязките спадове, наблюдавани по време на финансовата криза от 2008-2009 г. и пандемията от 2020 г., въз основа на спада в пазарната стойност на Bloomberg GlobalAgg Index и MSCI All-Country World Stocks Index взети заедно.

Може би това не е изненадващо, като се има предвид приливната вълна от пари, която заля световните пазари през лесните години. Но темпото на тазгодишното унищожаване на стойността все още е тревожно: 36-те трилиона долара, изрязани от пазарите за девет месеца, бяха натрупани за приблизително два пъти повече от това време, между средата на 2020 г. и края на 2021 г.

Вече не е лесно

Изключително лесната парична политика беше крайъгълният камък на най-дългия бичи пазар на акции, който бе прекъснат само за кратко през 2020 г. от Covid. Сега Федералният резерв на САЩ и неговите партньори събарят това, което са помогнали да се изгради.

Стратезите в BofA са преброили 294 повишения на лихвените проценти в световен мащаб от август 2021 г. заедно с 3,1 трилиона долара „количествено затягане“ през последните седем месеца. В резултат на това „глобалната капитализация на пазара на акции и облигации се срина внезапно“, пишат те в петък, добавяйки, че лихвите и шокът от количественото затягане са ударили „пристрастяването“ на "Уолстрийт" към ликвидността.

Волатилен Армагедон

Показателите за волатилността на валутата и облигациите бяха водещ индикатор за продължаващото бягство. Те бяха повишени през по-голямата част от тази година, като индексът на волатилността на ICE BofA Treasury се доближава до нивата, достигнати при избухването на пандемията през 2020 г. Въпреки това индексът на волатилността на CBOE, известен като измерителят на страха на "Уолстрийт", остава под нивата, наблюдавани по време на минали мечи пазари.

Като се има предвид, че има място за покачване, някои инвеститори са загрижени. Goldman Sachs Group Inc. и BlackRock Inc. са сред тези, които предупреждават, че пазарите тепърва ще оценяват риска от глобална рецесия.

Няма сигурно място

Беше една от онези редки години, когато облигации и акции се разпродаваха едновременно. В крайна сметка инфлацията е на върхове от няколко десетилетия, което принуждава централните банки да действат агресивно. Междувременно растящите разходи по заеми, високите цени на петрола и войната в Украйна замъгляват перспективите за икономически растеж и печалби на компаниите.

Всичко това постави индексите S&P 500 и Nasdaq 100 на път за третото им поредно тримесечие на червено, най-дългата им поредица от загуби след глобалната финансова криза и съответно спукването на dot-com балона.

Що се отнася до алтернативите: държавните облигации и златото са двата традиционни активи-убежище, но те са загубили дори повече от акциите през това тримесечие. Биткойн и доларът са единствените активи, предлагащи положителна възвращаемост.

Кошмарната четвърт

Третото тримесечие също ще получи своето място в историческите книги за един от най-големите обрати: това е първото тримесечие от 1938 г., в което индексът S&P 500 затвори на червено, след като спечели повече от 10%.

Като цяло 2022 г. е годината, която отразява „болезнена промяна на режима“, каза Майкъл Хартнет, главен инвестиционен стратег на BofA.