Кошмарните числа зад пазарната паника във Великобритания

Засега правителството се придържа към плановете си и се опита да отклони отговорността за срива на пазара

13:03 | 2 октомври 2022
Автор: Екип на Bloomberg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Беше кошмарна седмица за активите на Обединеното кралство, след като така нареченият мини-бюджет на правителството постави под въпрос финансовата надеждност на страната и предизвика паника в пазарите.

Но реакцията беше много повече от сътресенията на борсите, които доведоха до падане на паунда, а доходността на биртанските облигации скочи до многогодишни върхове. Потребителите, предприятията и финансовата система се оказаха въвлечени в ударните вълни до такава степен, че Централната банка на Англия (BOE) трябваше да предприеме спешна намеса в един момент.

Засега правителството се придържа към плановете си и се опита да отклони отговорността за срива на пазара. Докато премиерът Лиз Тръс се подготвя за годишната конференция на нейната Консервативна партия следващата седмица, ето някои от числата, които отразяват най-противоречивата фискална политика от години.

£161 милиарда

Как започна всичко. Тези £161 милиарда са приблизителната цена на така наречения мини-бюджет и намаляването на данъкците на министъра на финансите Куази Куартенг, обявен на 23 септември. Тревожният аспект за инвеститорите беше липсата на подробности за това как всичко това ще бъде финансирано, особено във време на необуздана инфлация и бързо нарастващи лихвени проценти.

Несигурността беше удар с чук върху икономическото доверие на Обединеното кралство и инвеститорите се уплашиха.

Марк Карни, бивш управител на BОЕ, обобщи проблема с прости думи: „Нямаме всички числа. Така че не можете да кажете дали се сумират или не."

1,0350 долара

Кризата не спря в първия ден. След като Куартенг обеща още намаления на данъците през уикенда – без да провери настроенията на пазарите и да даде някои уверения относно фискалната отговорност – спадът на паунда продължи при отварянето в понеделник.

В ранните часове на сутринта в Обединеното кралство той падна до рекордно ниско ниво от $1,0350 спрямо долара.

Докато прогнозите за паритет паунд-долар се споменават от известно време (силата на долара също е голям фактор тук), тази гледна точка беше много на мода в началото на седмицата. След това стерлингът се възстанови до $1,12 и се търгуваше около $1,11 късно в петък. Това все още е с около 17% по-малко в сравнение с началото на годината.

1690

Последиците върху лихвените проценти и банковото финансиране означават, че кредиторите масово изтеглят ипотечните продукти от пазара, като около 1690 са изтеглени между минибюджета и петък, според данни от уебсайта за сравнение на цените Moneyfacts.

Рекорден брой - повече от 900 - изчезнаха само във вторник. Много бяха сделки с фиксиран лихвен процент, към които потребителите може би са се стремили, за да се опитат да заключат някаква (относителна) стойност преди следващия кръг от очаквани увеличения на лихвените проценти от централната банка. Някои сделки ще се върнат, но те вероятно ще бъдат много по-скъпи, когато това стане.

Тъй като пазарът се променя бързо, това ще натежи и върху цените на жилищата. Акциите на британските строителни компании се сринаха тази седмица и загубиха около половината от стойността си тази година.

500 милиарда долара

Въпреки че паундът беше в центъра на вниманието, истинските опасности са на пазара на държавни облигации на Обединеното кралство. Преди обявяването на бюджета, доходността на 10-годишния държавен дълг на Обединеното кралство беше по-малко от 4%, но се повиши до 4,5% в един момент тази седмица. 30-годишният претърпя още по-големи удари, достигайки 5% за първи път от 1998 г. насам.

Между облигациите и акциите, разпродажбите, които се задържаха, означаваха в един момент, че повече от 500 милиарда долара бяха заличени от стойността на активите на Обединеното кралство, откакто Тръс стана министър-председател на 6 септември.

Оттогава тази загуба беше намалена, отчасти благодарение на представянето на облигациите, след като BOE се намеси да изкупи дълг с дълга дата.

Рискът от фалит на Обединеното кралство също се е повишил въз основа на цените на застрахователните договори срещу такъв резултат. Този риск все още е много, много нисък, но увеличението на цените на суаповете за кредитно неизпълнение е поразително.

Спредът на петгодишните CDS на страната се е удвоил от края на миналия месец, няколко дни преди Тръс да поеме поста министър-председател. Това е най-високото ниво веднага след референдума за Брекзит през 2016 г.

£65 милиарда

Следващата седмица Bank of England трябваше да започне да продава някои от държавните облигации, които купи при количественото облекчаване.

Това беше отложено и вместо това даде началото на вълна от покупки, за да се стабилизира пазарът за дългосрочни бондове и да се осигури финансова стабилност.

Централната банка е заделила £65 милиарда за първоначалните покупки, въпреки че ранните покупки предполагат, че разходите ще бъдат под този лимит. Все пак BOE също каза, че покупките ще бъдат извършени „в какъвто мащаб е необходимо“.

Неизвестна цифра

Правителството изчислява, че неговият пакет от помощи за подпомагане на хората със сметките за енергия ще струва £60 милиарда през следващите шест месеца. Но програмата е настроена да работи две години, така че това означава много повече помощ, която може да е необходима. Институтът за фискални изследвания е изчислил разходите от „много над“ £100 милиарда за периода от време.

Действителните разходи ще зависят от пазарните цени на енергията, а те паднаха от зашеметяващите си нива през август.

Но цените все още са многократно по-високи от средните за последните пет години. И ако останат на високи нива за повече от две години, може да се наложи правителството да удължи подкрепата.