Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Ипотечните пазари в САЩ и Великобритания са под огромен стрес, но засега няма банкова криза

Преслав Райков, финансов анализатор, „Клуб Investor”, 28.09.22

21:30 | 1 октомври 2022
Автор: Таня Жекова

След като новият финансов министър на Великобритания обяви широобхватни данъчни облекчения въпреки енергийната криза и дефицитите, пазарите реагираха много остро и паундът регистрира рекордни дъна спрямо долара и валутите на Г-7. Това поставя Английската централна банка в много трудна ситуация и вече доведе до замразяване на предлагането на някои ипотечни услуги. Това коментира финансовият анализатор Преслав Райков в ефира на предаването Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

„Интересен и притеснителен факт е, че основните банки, които се занимават с жилищно кредитиране и държат 55% от този пазар във Великобритания като HSBC, Santader и още няколко други преустановиха за около 1-2 седмици преддлагането на ипотечни продукти заради скока на лихвите по държавните книжа и огромния спад на паунда. Те заявиха, че им е необходимо време да направят преоценка на тези продукти и много от тях бяха изтеглени въобще от пазара като например Buy-to-let. Много от банките прекратиха предлагането на тези продукти, което вещае неприятна ситуация за жилищните пазари. Хубавото е че засега няма финансова криза и криза в пазара на имоти“, смята той.

Райков добавя, че в САЩ размерът на ипотечните вноски също се е покачил значително -  преди 6 месеца лихвите са били 2%, докато сега са 6-6.5%, което показва колко са се покачили плащанията по ипотеките, посочва той. Все още няма ипотечна и банкова криза и според Райков след кризата от 2008-2009 г. са се създали буфери и дисциплина и благодарение на рестриктивното поведение от страна на регулаторите ние сме до голяма степен предпазени от финансова криза.

Въпреки това икономическата ситуация във Великобритания продължава да бъде тежка. Политиките на новият премиер Лиз Тръс и финансов министър Квази Квартенг вече бяха разкритикувани и от международни институции като международния валутен фонд.

„Оказа се, че този пакет с данъчни облекчения няма с какво да се компенсира. Предвид ситуация в която се намира Обединеното кралство, средствата за бюджета трябва да бъдат извадени от дълговите пазари, което означава че задлъжнялостта трябва да се покачи, а лихвите за кредитиране са на изключително високи нива. 10-годишните ценни книжа са на рекордни нива. Това повлече пазарите, редица институции побързаха да определят стъпката като неподходяща предвид състоянието на британската икономика“, подчертава анализаторът.

Енергийната ситуация във Великобритания също е изключително тежка. Още прис стъпването си в длъжност Лиз Тръс обяви мерки, които да фиксират разходите за енергия, което също беше посрещнато със скептицизъм от пазарите, тъй като тези пари трябва да дойдат отнякъде, най-вероятно от дълговите пазари, а лихвите при тях са изключително динамични, категоричен е гостът. „Стъпките на Лиз Тръс и Квази Квартенг поставят Английската централна банка и Андрю Бейли в много тежка ситуация. Тя ще трябва да повиши още повече лихвите и по този начин да оскъпи тези програми. Квартенг заяви, че е в постоянна комуникация с Бейли, което е странно, защото централната банка трябва да е независим орган“, припомня той.

В Германия икономическата и най-вече индустриалната ситуация също е изключително тежка и в следващите 6 месеца ще се влоши с оглед на огромната производствена инфлация и отоплителния сезон.

„Бизнес активноста се срива изключително много, производствената инфлация е на плашещи нива - тя не може да бъде изцяло пренесена към потребителите, което означава, че много бизнеси ще изпаднат в затруднено положение. Енергоемките бизнеси са приоритизирали непрекъснатостта на производството си и пестенето на всякакви разходи, включително и за трудова сила. към всичко това можем да добавим и срива на еврото, което регистрира голям спад спрямо долара и други валути. Според мен еврото ще се насочи към диапазон от 0.92-0.90 за долар, защото макро картинката не вещае промяна нито от централните банкери, нито от геополитическата ситуация“, предвижда Райков.

 В различни страни в Европа има и крайно-дясна вълна, което според госта също е обезпокоително. Според него пазарите не са реагирали особено волатилно при победата на Джоржа Мелони в Италия и са били много по-спокойни от очакваното.

„Европейските политици не искат да адресират този проблем, но тези партии могат да наберат сила и в един момент може да атакува целостта на ЕС. Партиите, които спечелиха в Италия са за излизане от еврозоната и за оспорване на европейските принципи, което в такъв момент би било много лошо. Аз мисля, че след ковид и енергийната криза дори поомекнали в директните си изявления, те всъщност набират сила, защото по време на пандемията, когато трябваше да си помагаме, всички си дръпнаха килимчетата, а енергийната политика в Европа ни довете до връщане с еволюционна стъпка назад - намаляване на градусите у дома, съкращаване на времето за къпане“, казва той.

В същото време Фед индикира, че ще продължи да вдига лихвите заради икономическите данни. Очакваше се охлаждане на инфлацията, но това не се случи през изминалия месец, а при храните и горивата тя дори регистрира ръст от 1.3%. Не е ясно при какви нива ще видим обръщане на политиката, и дали изобщо този инструмент работи, защото много анализатори смятат, че причините за инфлацията са структурни и вдигането на лихвите няма да даде желания резултат, отбелязва гостът.

Според него тази година акциите няма да регистрират ръстове, а настроенията на инвеститорите във всички сектори са мечи. Технически се влиза в рецесия, която ще продължи през следващите 3 месеца. S&P спадна от 4600 до 3620, може би ще тества 3000 до края на годината. IPO пазара е застинал, има няколко предлагащи, но в сравнение с 2020 г. и 2021 г. е почти изчезнал. В Европа Порше се готвеше да предлага IPO, но те отложиха няколко пъти, защото ситуацията в Европа е турбулентна. Те използват и много суровини и енергия, а тези пера са много волатилни в момента.

Вижте целия коментар във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.