В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещ: Вероника Денизова

Агресивното затягане от централната банка не е панацея за проблемите във Великобритания

Валентин Маринов, управляващ директор и ръководител на отдел "Валутни анализи на G10" в Credit Agricolе, "В развитие", 29.09.2022 г.

15:11 | 29 септември 2022
Автор: Даниел Николов

Политическият дневен ред на правителството на британския премиер Лиз Тръс представлява рязко скъсване с благоразумната фискална политика на Борис Джонсън. Инвеститорите очакваха тя да смекчи позициите си след избирането ѝ за лидер на консерваторите, а предложените от нейния кабинет политики могат да намалят риска от дълбока рецесия в страната, но и да допринесат за покачване на инфлацията. Правителството продължава да се придържа към своите политики и продължава да се сблъсква с политиката на централната банка за борба с инфлацията. Негативният натиск върху облигационния пазар и британския паунд ще продължи. Това коментира Валентин Маринов, управляващ директор и ръководител на отдел "Валутни анализи на G10" в Credit Agricolе, в ефира на предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Не мога да кажа, че правителството на Тръс умишлено се опитва реално да повлияе на централната банка в монетарната политика... Обявените мерки доведоха до бягство от британския паунд и подхраниха сътресенията на британския дългов пазар, с което се добавиха нови предизвикателства пред Комисията по парична политика - в момента те не само се опитват да свалят инфлацията, но трябва да се тревожат и за влошаващите се финансови условия."

Предложените агресивни фискални мерки за стимулиране усложняват битката на Централната банка на Англия (BOE) с нарастващите цени, а рязката девалвация на паунда може да внесе инфлация, както прави от началото на 2022 г., каза Маринов.

"Преди мини-бюджета пазарите бяха оценили горната граница на лихвите на 4.25%-4.5% до средата на 2023 г. В момента пазарът очаква лихва от 5.9%. Дългосрочните лихвени очаквания са силно неустойчиви и могат да отразяват прогнозата за икономиката и промяната в позицията на централната банка."

BOE вече се намеси на дълговия пазар в сряда и мерките започнаха да дават резултат, като остава да се види дългсрочното влияние на обявеното забавяне на количественото затягане с около месец, каза Маринов.

"Остава рискът, че свежият дълг, планиран от правителството, ще продължи да държи пазара на нокти с лихви, близки до сегашните високи нива и въпреки усилията на BOE. Финансовият министър би следвало да преосмисли някои от стимулиращите си политики заради покачващите се разходи по обслужване на дълга - те биха могли да продължат да се покачват, което усложнява задачата по задържане на публичния дълг на устойчиви нива... Правителството продължава да се придържа към своите политики и продължава да се сблъсква с политиката на BOE за инфлацията. Негативният натиск върху облигационния пазар и британския паунд ще продължи."

Липсата на синхрон между паричната и фискалната политика в страната означава, че рискът от бягство от паунда и криза по платежния баланс ще доминират през следващите месеци, а инвеститорите ше избягват британски активи, коментира Маринов. Великобритания все още няма нужда от помощ от Международния валутен фонд, но това може да се промени, ако намесата на BOE се провали или настъпят промени в разходите на правителството, които да разколебаят инвеститорите, добави той.

"BОE не е напълно обезоръжена и смятам, че агресивното затягане в кратък период от време, включително спешното вдигане на лихвата на заседанието през ноември, могат да помогнат на паунда, независимо че това е вече очаквано от пазарите. Те ще повишат реалните лихви в страната и така ще оскъпят скъсяването на паунда от спекулантите. Агресивното затягане не е панацея, защото то би могло да навреди допълнително на британската икономика и следователно да подкопае качеството на деноминираните в паунд активи. Следователно смятам, че агресивното затягане може да помогне за стабилизиране на паунда, но не и да доведе до рали."

Докато липсват повече пазарни сътресения, координиран отговор на централните банки ще остане малко вероятен, каза Маринов. Официалните лица в САЩ продължават да гледат на силния долар като на инструмент в тяхната битка срещу инфлацията, така че без безспорни доказателства за зараза между отделни класове активи, моментът за такава интервенция не е настъпил.

"За да проработи фискалната политика на кабинета на Тръс, ние се нуждаем от стабилна валута и инфлация, която да бъде сравнително по-ниска от разходите по заемите. С предизвикването на бягство от паунда, правителството на Тръс само затруднява задачата политиките му да постигнат крайната си цел – устойчив икономически растеж във Великобритания."

Целия разговор може да гледате във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да намерите тук.