Британският автомобилен сектор е пред срив, тъй като Jaguar търси батерии другаде

През последните няколко години Обединеното кралство изпадна извън топ 15 в производството на автомобили

17:42 | 26 май 2022
Обновен: 20:57 | 26 май 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Почти десетилетие след като стана дом на първия масово произвеждан електрически автомобил в Европа, Обединеното кралство рискува да се превърне в бележка под линия в прехода на световната автомобилна индустрия към превозни средства, задвижвани с батерии, пише Bloomberg.

В Обединеното кралство липсват заводи за производство на батерийни клетки и модули, от които автомобилните производители ще се нуждаят, за да подпомогнат прехода от двигател с вътрешно горене. Според запознати, това, което може да бъде нов удар за британското автомобилостроене е, че най-големият производител на автомобили в страната, Jaguar Land Rover, води разговори с Northvolt AB и SVolt Energy Technology Co. за доставка на батерии за редица електромобили, които може да сглобява в Словакия.

Ако инвестициите в акумулатори не се увеличат, производителите на автомобили могат само да ускорят изтеглянето си от тази някога втора по големина база за производство на автомобили в света. През последните няколко години Обединеното кралство изпадна извън топ 15.

"Скоро ще бъде твърде късно да запазим ролята на Обединеното кралство като основен производител на автомобили", казва Анди Палмър, бивш главен изпълнителен директор на Aston Martin, който също така помогна на Nissan да създаде електрическия автомобил Leaf, произвеждан в Съндърланд, Англия. "Ако няма нито морков, нито тояга, които да стимулират производството на батерии в Обединеното кралство, е само въпрос на време автомобилната индустрия тук да се превърне в нишова индустрия, която обслужва марки като Rolls-Royce и Bentley”.

Тъй като преходът към електрически превозни средства преначертава производствените карти, Обединеното кралство е застрашено от оскъдните доставки на суровини, скъпата енергия, оскъдните правителствени стимули и потенциалните тарифи, свързани с Brexit. Въпреки че страната е вложила стотици милиони лири в научни изследвания в областта на технологиите за батерии, това е стимулирало минимално производство.

Към днешна дата в Обединеното кралство функционира само един голям завод, собственост на китайската Envision Group. Миналата година производителят добави производство на батерии с по-голям пробег за електромобилите Nissan Leaf и обяви планове за разширяване, но не по-рано от 2024 г.

Говорител на Jaguar Land Rover, който е произвел повече от 220 000 автомобила в Обединеното кралство през миналата година, заяви, че производителят продължава да проучва всички възможности за доставка на батерии за електромобили и че не са взети никакви решения. Представители на Northvolt и SVolt отказаха коментар.

Електрическите превозни средства поставят дилемата "кокошка и яйце". Производителите на автомобили не са склонни да строят нови заводи или да преоборудват съществуващите за производство на електромобили, без да разполагат със завод за батерии на място или в близост. Производителите на акумулатори от своя страна обикновено не желаят да инвестират милиарди долари в създаването на завод без надеждни клиенти в близък обхват.

Britishvolt е сред няколкото стартиращи компании, които обявиха планове за изграждане на гигантски заводи за батерии в Обединеното кралство, но твърди поръчки и ангажименти от страна на производителите липсват. Това може да се окаже постоянна пречка, като се има предвид, че индустрията е дом предимно на луксозни и спортни марки автомобили с по-малък обем на производство, като McLaren, Bentley, Aston Martin и Lotus.

Въпреки че Nissan Motor Co., Stellantis NV и Bentley, собственост на Volkswagen AG, са поели ангажимент да произвеждат електромобили в Обединеното кралство, анализаторите предупреждават, че са необходими много повече инвестиции, за да се защитят позициите на индустрията. За да се запази сегашният размер на автомобилния сектор, Обединеното кралство трябва да увеличи капацитета на батериите 45 пъти до повече от 90 гигаватчаса, заяви в доклад този месец Коалицията за декарбонизация на автомобилния транспорт към Института за зелени финанси.

"Ако в Обединеното кралство не се създаде сектор за производство на акумулатори, има риск съществуващата автомобилна индустрия в Обединеното кралство да намалее", заяви подкрепяната от правителството група.

Налице са някои положителни развития.

Britishvolt започна строителството на първия гигантски завод за батерии в Обединеното кралство в северна Англия, който има за цел да произвежда 30 гигаватчаса от края на 2027 г. - достатъчно клетки за около 300 000 батерии за електрически превозни средства годишно. Компанията си е осигурила предварителни партньорства с Aston Martin, който е планирал първия си изцяло електрически модел за 2025 г., както и с Lotus.

Публично-частното предприятие между собствениците на летището в Ковънтри и градския съвет в централна Англия, наречено West Midlands Gigafactory, има за цел да отвори врати през 2025 г. и в крайна сметка да доставя 60 гигаватчаса годишно при пълен капацитет. Но не е ясно дали то ще успее без подкрепата на голям производител на автомобили.

Прозорецът за привличане на производители на батерии се стеснява, като европейските правителства подготвят големи пакети за подкрепа, които ги правят по-привлекателни за инвестиции. Страните от ЕС са обещали общо над 6 млрд. евро публични разходи за изграждане на индустрията - инвестиция, която според тях ще отключи още 14 млрд. долара частни средства.

Този месец VW заяви, че продължава да изпълнява плановете си за изграждане на център за производство на батерии за електромобили и превозни средства на стойност 10 млрд. евро в заводите на марката Seat в Марторел и Памплона, Испания. Това последва съобщението на алианса, ръководен от Stellantis и Mercedes-Benz Group AG, че ще добавят трети обект за производство на батерии - в Италия, в допълнение към вече планираните за Германия и Франция.

Търговското споразумение, сключено между Обединеното кралство и Европейския съюз след Brexit, допълнително усложнява нещата. Макар първоначално да е облекчение за производителите на автомобили, тъй като индустрията избегна катастрофата без сделка, пактът замъглява пътя напред. До 2027 г. половината от съдържанието на частите, влагани в електромобилите и хибридите, ще трябва да бъде местно производство - от ЕС или от Обединеното кралство - за да може да се ползва от безмитна търговия.

JLR, която обяви плановете си Jaguar да се откаже напълно от двигателите с вътрешно горене до 2025 г., а Land Rover да въведе електрифицирани варианти от година по-рано, все още не е представила подробни производствени планове. Компанията е сключила договор за производство с Magna Steyr за единствения си изцяло електрически модел - Jaguar I-Pace, който се произвежда в Австрия.

"За съжаление, това не е равнопоставена ситуация", каза Майк Хоус, главен изпълнителен директор на Society of Motor Manufacturers and Traders, британското автомобилно лоби. "Правителствата се намесват в Европа. Те се намесват и в Америка. Те се намесват в Азия. Така че правителството на Обединеното кралство трябва да се увери, че най-малкото ще създаде рамка за конкурентоспособност на британското производство".