Икономиката на Великобритания се забавя, заради спънки пред производството на автомобили

Твърде рано е да се види ефектът от руските санкции върху търговията на Обединеното кралство, твърди официалната статистика

19:27 | 11 април 2022
Обновен: 01:40 | 12 април 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Икономиката на Обединеното кралство се забави с повече от очакваното през февруари, след като бури засегнаха строителните дейности, а забавяния по веригата за доставки затрудниха дейността на производителите на автомобили, пише Bloomberg.

Ръстът от 0,1% последва силния скок от 0,8% през януари, показват данните на Службата за статистика на Обединеното кралство (ONS) , огласени в понеделник. Икономистите прогнозират ръст от 0,2%. 

uk2

Данните показват слабост още преди войната в Украйна да разстрои допълнително потока от стоки към Великобритания. Инфлацията, която свива жизнения стандарт на потребителите с невиждано резки темпове, може да окаже допълнително влияние върху икономиката през следващите месеци.

"Икономиката на Обединеното кралство губеше скорост още преди въздействието на руската инвазия в Украйна", заяви Сурен Тиру, ръководител на икономическия отдел в Британската търговска камара в САЩ. "Февруарското забавяне вероятно ще бъде началото на продължителен период на значително по-слаб растеж."

Паундът падна под 1,30 долара за втори ден, като се понижи с 0,2% до 1,2993 долара.

Данните оставиха общото икономическо производство с 1,5% над нивото му от февруари 2020 г., преди настъпването на пандемията. 

Производството се сви с 0,4%, водено от рязък спад в обема на произведените автомобили, тъй като автопроизводителите отново се затрудняват с достъпа до ключови компоненти.

Строителството отбеляза спад през месеца, обуславян единствено от намаляването на дейностите по ремонт и поддръжка. Новите сделки леко се увеличиха. Бурите от 16 до 21 февруари забавиха някои проекти, а част от строителите заявиха, че изпитват затруднения при набавянето на материали.

Повишението на БВП, което отразява продължаващото облекчаване на ограниченията, свързани с Covid, означава, че Великобритания се насоча към растеж от около 1% през първото тримесечие. Това обаче може да се окаже крайно недостатъчно, тъй като нарастващите сметки за енергия и инфлацията през тази година ще нанесат безпрецедентен удар върху стандарта на живот.

"Оттук нататък кризата с разходите за живот и войната в Украйна вероятно ще означават забавяне на активността. Но ние се съмняваме, че това ще бъде достатъчно, за да възпре Английската централна банка от повишаване на лихвените проценти през май. Все пак слабите перспективи за растежа вероятно ще означават, че централната банка ще направи пауза в цикъла си на повишаване на лихвите през втората половина на годината", смята Дан Хансън от Bloomberg Economics. 

Натискът, пред който са изправени домакинствата, бе подчертан от последното месечно проучване на Bloomberg, публикувано в понеделник. Сега икономистите очакват инфлацията да достигне връхната си точка от 8,1% през второто тримесечие, което е увеличение спрямо предишната прогноза от 7,6% и най-бързият тримесечен темп от 1991 г. насам. 

"Близкосрочните предизвикателства пред перспективите се увеличиха, като нарастващата криза на разходите за живот ще натежи на растежа", заяви Алпеш Паледжа, водещ икономист в CBI, най-голямата британска бизнес лобистка група. "Предприятията се борят и с насрещния вятър от конфликта в Украйна, който засилва натиска върху разходите и прекъсването на веригата за доставки."

UK

Прогнозите са, че Английската централна банка ще извърши още две увеличения на лихвените проценти през тази година, с което те ще достигнат най-високото си равнище от финансовата криза насам. Очаква се до края на годината растежът да бъде средно 0,3% на тримесечие. 

Ръстът през февруари беше воден от отраслите на услугите, които се разшириха с 0,2%. Хотелиерството и туризмът се възползваха от облекчаването на ограниченията на Covid. Ваксинациите и изследванията намаляха през месеца, което натежа върху сектора на здравеопазването. Влияние върху услугите оказа и секторът на търговията на дребно, където продажбите намаляха. 

Износът, с изключение на благородните метали, премина към растеж от 7,8% през февруари спрямо спада от 20,5% през януари. Той се дължеше на 25,4% увеличение на износа за ЕС и 3% спад на вноса от страните от Европейския съюз.

ONS препоръча предпазливост при тълкуването на данните за износа поради промяна в методологията за събиране на данни, но добави: "Текущите проучвания показват, че продължаващото високо равнище на вноса от ЕС е предимно резултат от реално нарастване на търговията."

ONS заяви, че е твърде рано да се види ефектът от руските санкции върху търговията на Обединеното кралство след налагането им на 24 февруари.