Продажбите на автомобили в Европа отново спадат заради чиповете

Volkswagen въвежда около 150 технологични алтернативи за замяна на липсващите полупроводници

16:00 | 17 февруари 2022
Обновен: 17:59 | 17 февруари 2022
Автор: Галина Маринова
Bloomberg TV Bulgaria
Bloomberg TV Bulgaria

Продажбите на автомобили в Европа намаляха за седми пореден месец през януари, тъй като продължаващият недостиг на полупроводници все още възпрепятства производството, пише Bloomberg. 

Регистрациите на нови автомобили в Европа са намалели с 2,4% през януари спрямо миналата година до 822 423 броя, съобщи Европейската асоциация на автомобилните производители в четвъртък. Спадът удължава най-лошия период в индустрията, откакто асоциацията започва да следи пазара в началото на 90-те години.

cars-01

"Тъй като световното производство продължава да бъде ограничавано от липсата на части, особено на микрочипове, недостигът на доставки остава пречка номер едно за по-добри пазарни резултати, като се очаква това да остане ключова характеристика на автомобилния пейзаж за 2022 г.", се казва в доклад на компанията за прогнози LMC Automotive.

Недостигът на полупроводници възпрепятства производството на потребителски стоки, вариращи от електроника до автомобили, в целия свят. Купувачите, желаещи да закупят нови автомобили, бяха принудени да чакат със седмици или месеци, а цените на употребяваните автомобили скочиха

cars-02

Продажбите на автомобили на най-големите европейски пазари през миналия месец бяха неравномерни. Докато Франция и Италия отбелязаха едни от най-значителните спадове, продажбите в Германия и Обединеното кралство отбелязаха скромен ръст. Анализаторите и ръководителите на автомобилни компании обаче са единодушни, че недостигът на чипове ще продължи да тормози индустрията и през тази година.

Главният изпълнителен директор на Volkswagen AG Херберт Диес и други ръководители сигнализираха, че виждат подобрение на доставките на чипове през втората половина на 2022 г., макар че малцина предложиха конкретни данни за това как ще бъде решен проблемът. В речта си в сряда Диес заяви, че VW е въвел система за ранно предупреждение за чипове, а инженерите му са идентифицирали около 150 технологични алтернативи за замяна на липсващите полупроводници.