МАЕ: Приходите от петрол в Русия са нараснали с 50% за 2022 г. въпреки бойкота

ЕС остава най-големият пазар за руския износ през април с дял от 43%

13:38 | 12 май 2022
Обновен: 16:03 | 12 май 2022
Автор: Зорница Крушарска
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Приходите на Русия от петрол са се увеличили с 50% през тази година, въпреки че търговските ограничения, наложени след инвазията в Украйна, накараха много рафинерии да избягват доставките от страната, съобщи Международната агенция по енергетика.

През 2022 г. Москва е спечелила приблизително 20 млрд. долара всеки месец от комбинираните продажби на суров петрол и продукти, възлизащи на около 8 млн. барела дневно, посочи базираната в Париж МАЕ в месечния си пазарен доклад.

Руските доставки продължават да текат, дори когато Европейският съюз се приближава към забрана за внос, а международни петролни гиганти като Shell Plc и TotalEnergies SE обещават да прекратят покупките. Азия остава сериозен клиент и Китай и Индия поемат доставки, които вече не са желани в Европа, отбелязва Bloomberg.

В доклада си МАЕ, която консултира големите икономики, запази прогнозата си за световните пазари на петрол до голяма степен непроменена. Световните пазари на горива са свити и може да се сблъскат с допълнително напрежение през следващите месеци, тъй като търсенето в Китай се възстановява след поредица от нови ограничения заради Covid.

Намалените потоци от руски рафинирани продукти като дизелово гориво, мазут и нафта задълбочиха напрежението на световните пазари, отбеляза агенцията. Запасите намаляват вече седем поредни тримесечия, като резервите от т.нар. средни дестилати са най-ниските от 2008 г. насам.

Но при всички смущения Москва продължава да се радва на неочаквани печалби в сравнение с първите четири месеца на 2021 г. Въпреки публичното порицание от страна на ЕС на агресията на Кремъл, общите приходи от износ на петрол са се увеличили с 50% тази година.

Блокът остава най-големият пазар за руския износ през април, поемайки 43% от износа на страната, заяви МАЕ.

Все пак има признаци, че устойчивостта на Русия започва да се разклаща.

През миналия месец доставките са намалели с 1 млн. барела на ден, а според оценките на агенцията тези загуби могат да се утроят през втората половина на годината. Санкциите на ЕС срещу свързаните с руската държава предприятия, като например производствения гигант "Роснефт", ще влязат в сила на 15 май, а блокът върви към пълна забрана на доставките от страната.

"Ако бъде договорено, новото ембарго ще ускори преориентирането на търговските потоци, което вече е в ход и ще принуди руските петролни компании да затворят повече кладенци", заяви МАЕ.