Унгария продължава да е против петролно ембарго срещу Русия

Ако Унгария не може да бъде убедена в крайна сметка да се откаже от заплахата си за вето, тогава има „голяма вероятност“ останалата част от ЕС в крайна сметка да наложи руското петролно ембарго

21:15 | 11 май 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Унгария втвърди публичната си позиция срещу обща европейска забрана за внос на руски петрол, като каза, че няма да налага вето върху решението само ако получи изключение за петрола, който внася през тръбопроводи, предава Bloomberg.

Тъй като по-голямата част от доставките на суров петрол в Унгария пристигат по тръбопровод, коментарите на външния министър Петер Сиярто в сряда охладиха ентусиазма, че премиерът Виктор Орбан ще се откаже от опозицията си срещу предложената забрана.

Сиярто каза, че пътуването на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен до Будапеща в понеделник и обаждането до унгарския лидер от френския президент Еманюел Макрон относно енергийната сигурност ден по-късно не са направили нищо, за да решат проблема.

„Тези разговори ни показаха ясно, че Брюксел или Европейската комисия нямат предложение, което да се справи с ефекта на атомната бомба, който петролното ембарго срещу Русия би имало върху унгарската икономика“, каза Сиярто. „Ако Брюксел е сериозен относно въвеждането на това ембарго, тогава това е възможно само ако се изключат доставките по тръбопроводи.

Външните министри на ЕС трябва да се срещнат в понеделник в Брюксел, където вероятно ще обсъдят плана за санкции, ако споразумението не бъде постигнато преди това.

Не стана ясно веднага дали Унгария, която изгради тесни връзки с руския президент Владимир Путин, преди да нахлуе в Украйна, иска от ЕС да изключи целия внос на тръбопроводи от Русия или само дела на Унгария. По-рано правителството в Будапеща поиска постоянно освобождаване за вноса на суров петрол по тръбопроводи.

Унгария няма излаз на море ще се нуждае от милиарди долари за основен ремонт на рафинерии, които сега преработват руски суров петрол, за разширяване на капацитета на тръбопровода от хърватското адриатическо крайбрежие и за инвестиции в други области, за да откажат страната от руските енергийни доставки, каза Сиярто. Той допълни, че най-добрият вариант е санкциите на ЕС да бъдат насочени само към вноса на руски суров петрол чрез танкери.

В шестия пакет от санкции срещу Русия, ЕС предлага да забрани руския суров петрол през следващите шест месеца и рафинираните горива до началото на януари. Преди това ЕС предложи на Унгария и Словакия отсрочка от санкциите до края на 2024 г., а на Чешката република до юни същата година, тъй като те са силно зависими от руския петрол.

Изпълнителният орган на ЕС иска и да подкрепи употребата на възобновяемите енергийни източници и целите за спестяване на енергия като част от план от 195 милиарда евро за прекратяване на зависимостта си от руските изкопаеми горива до 2027 г.

Дилемата на Орбан е политическа, тъй като съгласието за петролни санкции в крайна сметка може да застраши способността му да поддържа тавана на цените на горивата, както и десетилетната субсидия за комунални услуги – и двете водещи политики на Орбан, които му помогнаха да спечели пети мандат на последните избори месец.

Въпреки че Унгария има шанс да си осигури по-нататъшни отстъпки, тя трябва да действа внимателно, за да не се получи обратен ефект, според Каспар Хензе, портфолио мениджър, който помага за управлението на 20 милиарда долара в Bluebay Asset Management.

Ако Унгария не може да бъде убедена в крайна сметка да се откаже от заплахата си за вето, тогава има „голяма вероятност“ останалата част от ЕС в крайна сметка да наложи руското петролно ембарго, като така ще маргинализира Орбан и ще лиши страната от значително финансиране за своята енергийна индустрия.