Porsche 911 е най-печелившата кола на 2019

По приходи за производителя си 911 надминава дори Ferrari F8 Tributo, Aston Martin DBX, Mercedes-Benz GLE, и BMW X5

11:02 | 11 септември 2019
Porsche 911. Снимка: Natan Dvir/Bloomberg
Porsche 911. Снимка: Natan Dvir/Bloomberg

Най-печелившата кола, пусната миналата година, не е Tesla. Не е и някоя суперкола от ранга на Ferrari или Lamborghini. Това е новото Porsche 911, пише Bloomberg.

Осмото поколение на легендарния модел на Porsche е по-печелившо от всяка друга кола, дебютирала в последната година. Моделът е донесъл близо 30% от всички приходи на концерна Porsche, при положение, че на него се падат само 11% от продажбите.

Този дял е по-висок, отколкото при модели като Ferrari F8 Tributo, Aston Martin DBX, Mercedes-Benz GLE, и BMW X5, всеки от които се представя повече от добре, когато става дума за съотношение между продажби и печалба.

При F8 Tributo постига гигантските 50% печалба за всеки продаден модел, но носи едва 17% от общите приходи за Ferrari. Aston Martin очаква 4500 продажби на хитовия си модел DBX през 2020, което са на практика удвоени продажби, при 21% приходи от този модел за английския производител. Вероятно заради модела печалбата на Aston Martin преди облагане с данъци ще се покачи до около 30%, показва проучването. При високопроходимите автомобили, GLE и GLS ще носят около 24% от приходите на Mercedes през 2020 г. при 9% от общия обем на продажбите. BMW X5 ще донесе 16% от приходите при само 7% от обема на продажбите.

Всичките тези модели генерират „непропорционално голямо ниво от общите приходи“, казва Майкъл Дийн от Bloomberg Intelligence по време на автосалона във Франкфурт. Новото поколение на 911 ще увеличи продажбите в този премиум сегмент за Volkswagen Group.

“Това е много проста сметка: 911 е много печеливш сам по себе си, а като се прибавят и вариациите му, печалбите са грамадни“, казва Дийн, като отбелязва примамливи опции като керамични спирачки и турбо-версии, които помагат да се повиши продажната цена, без това да им струва особено много.

Най-големият пазар за Porsche (и за много други производители на спортни и луксозни коли) е Китай, което прави компанията недосегаема за заплахите от свиване на европейските продажби. В Германия продажбите са на най-ниското си ниво от 2010 г. насам, като за това допринасят икономическото забавяне, търговските войни и даващият отражение все още скандал с дизеловите коли на Volkswagen.

През 2018 г. световните продажби на Porsche са се увеличили с 3% до 256 хиляди продажби, като 911 има двуцифрен ръст – над 35 хиляди коли, независимо, че моделът е бил в последната си година, преди новата 992 версия да бъде пусната. Продажбите на 911 за 2018 г. надминават всички продажби на Bentley, Ferrari, Aston Martin и Lamborghini, взети заедно.

Нещо повече, продажбите на 911 се очаква да балансират очакваните загуби от току-що пуснатия на пазара електрически модел Taycan. За последния се очаква да бъдат произведени между 20 и 30 хиляди бройки, при направена инвестиция от 6.6 млрд. долара.