Volkswagen планира да създаде 22 млн. електрически коли през следващото десетилетие

Германският концерн ще има и своя фабрика за производство на батерии

18:00 | 8 септември 2019
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германският автомобилен концерн Volkswagen набира темпо в състезанието за доминация за електрическото бъдеще на индустрията, пише CNN.

Най-големият производител на автомобили в света обяви в петък, че е постигнал споразумение с шведската Northvolt за създаването на фабрика за батерии в Германия.

Volkswagen заяви, че производството на батериите ще започне в края на 2023 или в началото на 2024 г., ход, който е ключов за способността ѝ да създаде “най-голямата електрическа офанзива в автомобилната индустрия в света”.  

Компанията инвестира 900 млн. евро (993 млн. долара) в съвместното предприятие с Northvolt. Част от парите ще отидат в германската фабрика, а останалите ще осигурят на Volkswagen 20-процентен дял в Northvolt и място в нейния надзорен съвет.

Групата планира да пусне около 70 нови електрически модела през следващото десетилетие и се надява да създаде 22 млн. електрически коли за този период. Тя инвестира над 30 млрд. евро (33 млрд. долара) в електрификацията на колите си през следващите 4 години, отчасти в следствие на скандала с дизеловите емисии.

Volkswagen потвърди, че серийното производство на новия електрически автомобил ID.3 ще започне през ноември, като първите модели ще бъдат доставени на клиентите през следващата година. Компанията вече е продала лимитираната версия на ID.3, която ще направи международния си дебют по време на Автомобилното изложение във Франкфурт на 9 септември.

В случай на успех Volkswagen може да пребори конкуренти като Tesla на американския предприемач Илон Мъск и подкрепяната от Уорън Бъфет BYD в Китай.