Ferrari възроди своя F8 Spider с две нови предложения

Италианците представиха два нови модела, подновяващи серията от 60-те и 70-те години на миналия век

12:09 | 9 септември 2019
Ferrari има сериозна амбиция за предстоящите години. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Ferrari има сериозна амбиция за предстоящите години. Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Италианският производител на спортни автомобили Ferrari представи най-новите си модели в поредна стъпка към пресъздаването на класиките си от средата на миналия век, пише Bloomberg. F8 Spider и Gran Turismo 812 GTS привличат неслучайно погледите в началото на новата седмица.

F8 Spider разполага с V8 двигател със 720 к. с., докато събратът му достига до още по-внушителните 800 к. с. със своите 12 цилиндъра. И двата спортни автомобила са с ограничители на скоростта до 340 км/ч.

812 GTS е считан за пряк наследник на Ferrari 365 GTS4 от 60-те години на миналия век, който е по-познат сред познавачите като Daytona.

От Ferrari проявяват сериозни амбиции тази година, като това са третата и четвъртата нова кола, които пускат на пазара тази година. Дори се очаква до края ѝ да видим и пето ново предложение. Целта, поставена пред търговците, е да бъдат продадени 10 000 бройки в рамките на календарната 2019 г. Или поне това са думите на изпълнителния директор Луис Камийери, който иска да подобри миналогодишното постижение от 9 251 автомобила.

Камийери дори стига още по-далеч, като се цели в генериране на 2 млрд. евро оперативна печалба до 2022 г. и за целта възнамерява да пусне няколко коли в лимитирана серия.

През май Ferrari пусна хибридът SF90 с внушителната мощност от 1 000 к. с., показвайки, че италианците не са забравили за новите екологични регулации, налагани от Европейския съюз.

За втората третина от година Ferrari отчете 8% ръст в продажбите спрямо същия период през 2018 г. Това все пак е сериозно отстъпление от 23-те процента за периода януари-март, като анализатори смятат, че това се дължи на появата на по-евтиното предложение на Aston Marton Lagonda.