Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Любомир Кючуков: Радикализмът може да бъде победен само с подкрепата ислямските общности

Любомир Кючуков, бивш замeстник-министър на външните работи и директор на Института за икономика и международни отношения, Клуб Investor, 14.11.2020

20:30 | 14 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев

Проблемът с тероризма и радикалния ислям в Европа ескалира и премина от обществен конфликт на ниво държави. Рязко нараства рискът това да се превърне от конфронтация между радикалния ислям и европейските общества в конфликт между двете религии. Това каза дипломатът и бивш заместник-външен министър Любомир Кючуков в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков. 

"Това, което се случи във Франция и Австрия, накара всички ислямски държави да вземат ясни и еднозначни позиции - осъждащи и противопоставящи се на европейския и по-специално френския подход по този въпрос. Неслучайно френско-турските отношения директно ескалириха до обиди".

"Ако рискът за конфронтация между двете регилии наистина започне да се материализира, то това би означавало победа за радикализма", коментира Любомир Кючуков.

По негово мнение ключовото в борбата и изолирането на радикалния ислям е тя да се води в съюз с най-широките ислямски общности в целия свят.

По отношение на Нагорни Карабах Любомир Кючуков заяви, че "Русия в известна степен е била изправена до стената с екслацията на военното напрежение между двете бивши съветски републики.

"Москва няма интерес да има междудържавен военен конфликт по нейните граници", поясни бившият замeстник министър на външните работи.

"Въпреки договора ѝ с Армения Русия има много добри отношения с Азербайджан и затова беше принудена да се намеси много активно ... наблюдава се обаче една повтаряща се схема на поведение - Турция като че ли действа за ескалация на напрежение, оставяйки на Русия трудната задача да го потуши. Това важи както за Нагорни Карабах, така и за Сирия и Либия".

"Още по-интересното е, че двете страни намират общ интерес да изолират всички останали глобални играчи в регионалните спорове", добави дипломатът. 

В заключение по темата за Южен Кавказ Любимир Кючуков заяви, че Турция действително провокира развоя на събитията и с логистична, и с военна подкрепа. 

"Анкара определено се превърна в един от двата основни играчи в региона, като вече нито един регионален проблем не може да бъде решен без турско участие".

Още по темата за Нагорни Карабах, радикалния ислямизъм, както и за българския преход и какво следва за Европа след вота на САЩ може да видите във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да видите тук.