Нагорни Карабах: Огънят е прекратен, този път с посредничеството на САЩ

Споразумението е в сила от 07:00 ч. българско време, като представителите от ОССЕ ще се срещнат отново в четвъртък, за да намерят мирно решение на азерско-арменския конфликт

08:40 | 26 октомври 2020
Обновен: 08:44 | 26 октомври 2020
Автор: Димитър Баларев
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Армения и Азербайджан се договориха за ново прекратяване на огъня  в оспорваната територия на Нагорни Карабах, този път с посредничеството на САЩ, предава BBC.

Споразумението е постигнато след интензивни преговори, заявиха от Държавния департамент на САЩ и добавиха, че примирието ще влезе в сила рано днес.
Двете споразумения за прекратяване на огъня, които бяха договорени по-рано този месец, бяха нарушени почти веднага след постигането им.

На 27 септември избухнаха боеве около планинския анклав и военните конфронтации отново се засилиха през последните дни.

В неделя в съвместно изявление, публикувано от правителствата на САЩ, Армения и Азербайджан, се посочва, че "прекратяването на огъня" влезе в сила днес от 08:00 местно време (07:00 ч. българско време)

Съобщението идва след дискусии между заместник-държавния секретар на САЩ Стивън Бийгън, арменския външен министър Зохраб Мнацаканян и азербайджанския му колега Джейхун Байрамов.

В петък и двамата външни министри бяха във Вашингтон за срещи с държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Американският президент Доналд Тръмп поздрави в Twitter двете страни за постигането на споразумението.

"Поздравления за арменския министър-председател Никол Пашинян и азербайджанския президент Илхам Алиев, които току-що се споразумяха да прекратят огъня, считано от полунощ. Много животи ще бъдат спасени. Гордея се от екипа ми, начело с Майк Помпео, Стивън Бийгън, както и от Съвета за национална сигурност на Белия дом, че постигнаха споразумението", написа американският държавен глава. 

Посредниците от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) се очаква да проведат заседание отново в четвъртък, за да обсъдят конфликта и мирното му разрешаване.

Двете предишни споразумения, за чието постигане спомогна Русия, не успяха да се задържат. Президентът на Азербайджан Илхам Алиев отправи предупреждение към Русия да не се включва пряко в конфликта.

Нагорни Карабах е международно признат като част от Азербайджан, но е под етнически арменски контрол.

Сблъсъците, започнали в региона през септември, бързо прераснаха в мащабен конфликт с обстрелване на градове и предполагаемо използване на забранени касетъчни боеприпаси.

Няколко хиляди души загинаха, а при обстрела загинаха цивилни и от двете страни. Десетки хиляди са принудително изселени.