В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Нагорни Карабах: Само и единствено Москва може да размрази конфликта

Д-р Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, В развитие, 13.11.2020

13:30 | 13 ноември 2020
Обновен: 15:01 | 13 ноември 2020
Автор: Димитър Баларев

Размразяването на конфлита в Нагорни Карабах може да се случи вече само с одобрението на Москва. Ако някоя от страните реши да атакува, тя не само ще е посрещната от отвените войски, но и от руската армия. Това заяви д-р Пламен Димитров, Българско геополитическо дружество, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Макар и примирието от 10 ноември да поставя в конкретни рамки азерско-арменските взаимоотношения, все още са налице няколко неясноти - първо, броят на руските миротворци е относително малък - около 1690 души; второ - статутът на непревзетата от Азербайджан територия в региона остава неясен; и трето -  не се знае кой и кога ще построи магистралата от Степанакерт към Армения и пътя от азерска територия до анклава на Баку - Нахичеван".

Пламен Димитров изказа тезата, че споразумението няма как да не е било съгласувано с Турция - "Анкара не била изолирана в никаква степен по отношение на преговорите и споразумението, макар че ролята ѝ не била толкова съществена, колкото на Москва".

"Друг аспект, който не фигурира в документа за примирие, е дали ще бъдат ангажирани турски войски в Южен Кавказ. Единственото, което е уточнено, е изграждането на руско-турски център за мониторинг".

По думите на госта, макар и на хартия да не изглежда така, на практика Армения загуби войната. "Ереван трябваше да остъпи големи територии, за да се стигне въобще до примирие и единствено Русия може да я накара да го направи", коментира още Пламен Димитров.

"Неслучайно виждаме различни реакции в Баку и Ереван след подписването. Азербайджан празнува, Армения протестира ..., но в близките седмици или месеци, не смятам, че ще има смяна на власта, тъй като предишните двама арменски лидери, които са с карабахски произход, никак не са обичани от народа. Въпреки това раната и горчивият привкус вътре в Армения ще останат занапред".

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.