Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Acronis: Хакерите вече използват AI за атаките си - всеки трети имейл е измамен

Пламен Тошев, управител на Acronis, в "Клуб Investor" 17.02.2024 г.

21:33 | 17 февруари 2024
Автор: Георги Месробович

Вече киберпрестъпниците използват изкуствен интелект (ИИ), за да усъвършенстват атаките си, като се отчита ръст от 222% на имейл измамите, а всеки трети имейл прихванат от Acronis е бил измамен. Този дял се очаква да расте, тъй като основните заплахи за организациите са именно чрез имейл, а с помощта на ИИ това става по-лесно, това коментира Пламен Тошев, управител на Acronis, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

Acronis в България съществува от 2018 г. като клон на международната компания-майка в Швейцария. За това време клонът тук се превръща в най-големият развоен център на компанията, разполагайки с 500 служители. Компанията, както и останалите в сектора, изпитват трудности в намирането на качествени кадри, обясни Тошев.

Източна Европа започва да се появява в статистиките като цел за киберпрестъпления, а това се дължи на ниската грамотност в киберзащитата, което ни прави по-лесна цел за хакерските атаки. За миналата година над 50% от компаниите, които са клиенти на Acronis в Сърбия са били обект на атака.

Гостът обясни, че има две групи киберпрестъпници – едните, които са спонсорирани от държавите, за които геополитиката е движещ фактор за мишените и пазарите, на които ще оперират. Вторият тип киберпрестъпници са тези, които извършват престъпления за финансова изгода, като те се насочват най-често върху по-лесни мишени и страни, в които правораздавателните органи не изпълняват напълно своите функции.

Вече киберпрестъпниците използват изкуствен интелект (ИИ), за да усъвършенстват атаките си. Гостът даде пример с международна компания, в която използвайки фалшифицирано видео и аудио съдържание (deepfake) хакери са успели да измамят компанията за милиони долари, използвайки лика на високопоставен служител, нареждащ банкови операции. Той допълни, че вече има и ИИ, по подобие на ChatGPT, който помага на измамниците с дейността им.

Отчита се ръст от 222% на имейл измамите, като всеки трети имейл прихванат от Acronis е бил измамен. Този дял се очаква да расте, тъй като основните заплахи за организациите са именно чрез имейл, а с помощта на ИИ това става по-лесно. Гостът обясни, че и компаниите, като тях, борещи се с киберпрестъпленията, използват също ИИ.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук.