Европейското първенство ще увеличи БВП на Германия за тримесечието

Големите спортни събития обикновено "имат по-скоро незначително въздействие, с изключение на туризма", заявиха от института Ifo

14:00 | 14 юни 2024
Обновен: 14:00 | 14 юни 2024
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Според института Ifo Европейското първенство по футбол, което започва в Германия в петък и ще продължи един месец, ще даде тласък на икономиката с 0,1% през второто тримесечие.

"Ефектът обаче ще бъде само краткотраен, което означава, че износът на услуги, дължащ се на туристите, които се връщат у дома след края на Евро 2024, вероятно ще спадне отново през третото тримесечие и като цяло ще остане на същото ниво", заяви в доклад изследователят от Ifo Джероме Волф.

Големите спортни събития обикновено "имат по-скоро незначително въздействие, с изключение на туризма", заявиха от института Ifo, правейки сравнение със Световното първенство по футбол през 2006 г., което също се проведе в Германия.

Макар че местните потребители за кратко увеличават разходите за хотелиерство и храна, те намаляват други разходи, така че частното потребление като цяло "вероятно ще остане незасегнато".

"В началото на Световното първенство по футбол през 2006 г. в Германия пристиганията и нощувките на чуждестранните гости нараснаха съответно с 25%", добавя Волф. "Ако вземем това за основа на Европейското първенство през 2024 г., можем да очакваме повече от 600 000 допълнителни чуждестранни туристи и 1,5 милиона допълнителни нощувки", казва той.

"Това вероятно ще се отрази в по-високи цени на нощувките и продажби в хотелиерската индустрия". Големите спортни събития редовно изкривяват данните за икономическото производство.

Швейцария, която е седалище на спортни организации като ФИФА, УЕФА и Международния олимпийски комитет, сега публикува данни за брутния вътрешен продукт, които ги изключват.