ФИФА променя правилата, за да позволи на централата да се премести от Цюрих

Делегатите на ФИФА също така избраха Бразилия за домакин на Световното първенство за жени през 2027 г.

15:40 | 17 май 2024
Автор: Хюго Милър
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Глобалният ръководен орган на футбола отвори вратата за потенциално преместване на централата си от Цюрих, като същевременно подчерта, че е „щастлив“ главният офис за момента да остане в Швейцария.

С 202 на 4 гласа делегатите на годишната асамблея на ФИФА в Банкок одобриха набор от нови правила, включително нова клауза, която постановява, че Цюрих е централата, докато членовете не решат друго.

Не е ясно дали това може един ден да означава преместване от града във френскоговорящата част на Швейцария, където са седалището на много от най-големите спортни федерации в света, включително УЕФА и Международния олимпийски комитет, или изобщо извън страната.

„Има много спортни и международни организации, чиито централи са в Женева и Лозана, но докато нашите членове не решат друго, Цюрих остава наша централа“, каза говорител на ФИФА пред ДПА. „Обмисляме да отворим клонове на други места в Швейцария и по този начин да разширим присъствието си в страната.“

ФИФА вече показа признаци на децентрализиране на някои от своите решения с офиси в други градове, включително Париж. Миналата година организацията подписа сделка за 60 000 квадратни фута офис площи в Маями за планиране на Световното първенство през 2026 г., което ще бъде съвместно домакинство на САЩ, Канада и Мексико.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино също обеща да продължи усилията на своя предшественик за пренасяне на Световната купа на нови пазари. Катар беше домакин на турнира през 2022 г. и се очаква първенството да се върне в региона през 2034 г. Почти сигурно е, че Саудитска Арабия ще бъде домакин тази година поради ограниченията за това кои региони могат да кандидатстват за турнира.

Запитан относно призива на Палестинската футболна асоциация за санкциониране на Израел от международния футбол, Инфантино каза, че ще използва независим правен съветник, за да разгледа въпроса.

„Палестина е пълноправен член на ФИФА, както всеки от останалите 210 членове на ФИФА, с абсолютно същите права и същите задължения, като всяка друга страна“, каза той.

Инфантино каза, че е "изключително шокиран" както от атаките на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, така и от това, което се случва сега в Газа.

Делегатите на ФИФА също така избраха Бразилия за домакин на Световното първенство за жени през 2027 г., събитие, за което телевизионната гледаемост и посещаемостта на стадионите скочиха. Бразилия получи 119 гласа пред съвместна кандидатура на Белгия, Нидерландия и Германия, която събра 78.