Бивши шефове във ФИФА са изправени пред съд преди Световното първенство в Катар

Платини и Блатер се изправят пред швейцарски съд заради неоторизирано плащане от 2.1 милиона долара

14:58 | 8 юни 2022
Обновен: 15:01 | 8 юни 2022
Автор: Таня Жекова
Снимка Bloomberg LP
Снимка Bloomberg LP

Започна делото срещу бившия президент на ФИФА Сеп Блатер и неговият наследник Мишел Платини в съд в Швейцария. Техните адвокати оспорват процедурните основания за обвиненията в корупция, които възродиха минали скандали преди тазгодишното Световно първенство по футбол в Катар, пише Bloomberg.

Двамата мъже, ръководили висшите ръководни органи на световния футбол, са обвинени в присвояване и измама заради плащане в размер на 2.1 милиона долара към Платини през 2011 година, няколко години след края на работата му като консултант във ФИФА.

86-годишният Блатер заяви преди старта на делото, че парите са били „заплата, която е трябвало да се изплати“ на Платини и „са били ясно декларирани като такива, одобрени от всички отговорни лица във ФИФА“. Платини каза в заявление, че е „готов да докаже в съда, че е действал напълно честно и че плащането на останалата част от заплатата ми беше дължимо от ФИФА и е напълно законно“.

Прокурорите твърдят, че закъснялото плащане към легендарния френски полузащитник, който към тогавашния момент е бил президент на европейската федерация УЕФА, е „направено без правно основание“. Те твърдят, че тези пари не са били дължими на Платини и че той не е имал право да ползва осигурителните вноски върху тях. Според прокурорите престъплението на Блатер е това, че е подписал и одобрил фактурите за плащането.

Още от началото на делото обаче адвокатите на двамата обвиняеми атакуваха процедурните основания зад делото.

Лоренз Ерни, адвокатът на Блатер, твърди, че ФИФА няма основания да повдига обвинения към бившия президент като частно лице, тъй като нито един от служители на високо равнище във футболния ръководен орган не е потвърдил статуса му.

Доминик Нелен, адвокатът на Платини, каза, че случаят трябва да бъде изслушан от съдът на кантона Цюрих, а не от федералния криминален съд.

„Случаят с тази така наречена „фалшива“ фактура трябва да се разгледа в Цюрих“, каза Нелен. „Той няма нищо общо с компетенциите на федералните органи и ние имаме право на бъдем изслушани на кантонално ниво“, заяви той, като призова съда да върне делото към прокурорите, за да решат къде да бъде проведено то.

Томас Хилдебранд, федералният прокурор, който повдигна делото, отговори, че няма причина ФИФА да се отхвърли като ищец и че би било „абсолютна глупост“ и тактика за забавяне делото да се връща към офиса на прокурора.

Адвокат на ФИФА заяви, че организацията отхвърля исканията на адвокатите на Блатер и Платини, добавяйки, че плащането заради което се води делото не е било оторизирано от ФИФА, а само от самия Блатер.

Съдът най-вероятно ще се произнесе върху тези два въпроса преди да започне същинския процес.

Делото в Белинзона отбелязва края на бурно десетилетие за ФИФА. В средата на 2015 полицията нахлу в луксозен хотел в Цюрих, където са били събрани висшите служители на организацията. Полицейската акция е била част от международни координирани усилия срещу рекет, пране на пари и измами с плащания. Няколко дни след това Блатер подаде оставка като президент на организацията, която е управлявал от 1998г.

През декември 2015г. и двамата мъже получават забрана да се занимават с футбол, което сложи край на надеждата на 66-годишния Платини да се кандидатира за президент на ФИФА. Те отричат да са извършвали нарушения, твърдейки, че плащането е извършено на базата на устно споразумение за услуги, предоставени от Платини на ФИФА за организирането на световните първенства през 1998 и 2002.

Делото идва в неудобен момент за базираната в Цюрих ФИФА, която е частен ищец по случая. Световното първенство по футбол през ноември в Катар беше замислено като празник, който да отвори нови хоризонти за спорта в района на Персийския залив. То обаче е замесено в множество противоречия заради обвиненията, че по време на строежа на съоръженията като стадиони и друга инфраструктура са загинали работници.

През 2020г. американски прокурори издадоха обвинителен акт срещу дузина служители, като твърдят че трима от тях са получили подкупи през 2010г., за да гласуват за Катар. Платини беше разпитан през 2019 г. от френската финансова полиция, която провежда собствено разследване на обвиненията.