Kомпания за фентъзи футболни карти е набрала $680 милиона

Sorare е изтъргувала карти на стойност от $150 милиона от януари насам

19:20 | 22 септември 2021
Автор: Михаил Митев
Kомпания за фентъзи футболни карти е набрала $680 милиона

Френската фирма Sorare, която продава футболни карти за търговия под формата на неразаменяеми жетони (NFT), е привлякла финансиране от 680 милиона долара, пише BBC.

Картите, базирани на NFT, се използват от феновете, за да създадат фантастични футболни отбори, които след това могат да "играят" един с друг. Softbank осигурява основната част от финансирането, а бившият защитник на английския национален отбор Рио Фърдинанд също е инвестирал в компанията. NFT са противоречив клас активи, защото създават опасения за финансовите рискове и въздействието върху околната среда. Неразменяемите токени представляват уникални цифрови активи, които могат да се купуват и продават като всяка друга собственост. Подобно на криптовалутите, съществува централизиран регистър за собствениците на всеки един NFT актив. Той е базиран на блокчейн технология и се намира в споделено пространство, до което имат достъп хиляди компютри по целия свят.  

Играчите могат да купуват карти от търговете на Sorare или  да продават картите, които притежават на други играчи. Sorare твърди, че в нейната платформа са били изтъргувани карти на стойност $150 милиона от януари насам. Последната инвестиция увеличава стойността на компанията на 4,3 млрд. долара. Тези карти могат да се продават и на платформи като OpenSea и Rarible. Sorare казва, че има партньорства с повече от 180 футболни клуба и 600 000 регистрирани потребители.

Редица играчи, включително испанецът Жерар Пике и французина Антоан Гризман инвестираха в компанията. Фирмата наскоро обяви сделка с испанското първенство Ла Лига и заяви пред "The Telegraph", че се надява да "обявят нещо" свързано с английската Висша лига. Някои журналисти, благотворителни организации и фен организации започнаха да се питат дали рипто активите и спортът могат да се съчетават.

Sorare не е единственият бизнес, който сключва сделки с клубове, които има криптоактиви. Такива клубове като "Барселона", "Ювентус", "Манчестър Сити" и "Пари Сен Жермен", вече са сключили споразумение с фирмата Socios за продажба на жетони, базирани на криптовалута. Фирмата популяризира монетите на уебсайта си като начин да "повлияе върху решенията на любимите ви отбори, да отключи ВИП награди и да предостави достъп до изключителни промоции и игри". Но тъй като жетоните могат да бъдат търгувани, някои фен организации се опасяват, че клубовете насърчават спекулациите с криптовалутите.

Доверието на привържениците от тръста на Лийдс Юнайтед бяха против решението на клуба да постигне споразумение със Socios. Феновете заявиха, че феновете ще навлязат в „екосистема на криптовалута, нещо, за което мнозина имат много малко познания“.

"Ако футболът реши да внесе нерегулирана крипто-валута в играта, ние считаме, че клубовете също трябва да предоставят образование и насоки за целта и рисковете, свързани с това".

Разменяемите токени също предизвикват противоречия. В зависимост от използваната технология, поддържането на блокчейн изисква значителна изчислителна мощ с огромен въглероден отпечатък. Както при традиционните инвестиции, финансовите нарушения и престъпления представляват риск, но защитата на потребителите обикновено е по-слаба. Като съществуват и опасения за липсата на регулации. Наскоро Open Sea, най-големият пазар за цифрови колекционерски стоки, разкри, че служител е използвал вътрешна информация, за да купи NFT, преди активът да бъде рекламиран на уебсайта.

Търговията с вътрешна информация, при която физическите лица използват непублични познания за компанията за финансова печалба е незаконна на повечето регулирани пазари. Но пазарът на неразменяеми токени няма такива ограничения.