Пандемията струва над 7 млрд. евро на европейските футболни отбори

Загубите за 2020 година са по-големи отколкото през предходната

20:15 | 3 февруари 2022
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Европейският футбол ще остане „устойчив, стабилен и обединен“ през 2022, въпреки че пандемията от Covid-19 вече е нанесла щети на отборите от 7 милиарда евро, заяви президентът на УЕФА Александър Чеферин, предава BBC.

Разходите за клубовете за двата сезона между 2019 и 2021 година са посочени в доклад на Football Landscape.

Той анализира женските и мъжките отбори в Европа в период, в който приходите им се сринаха от мачове пред празни трибуни, промени в календара на срещите и телевизионните права.

Чеферин описва някои от цифрите като „отрезвяващи“.

УЕФА казва, че очакваните загуби за отборите от първите дивизии на европейските първенства през 2021 са 4 млрд. евро, което е повече от 2020, когато загубите бяха от 3 млрд. Повечето от тези загуби се дължат на липсата на приходи от продажба на билети, които са спаднали с 88%, защото много от стадионите на континента бяха затворени за публика.  

Според изчисления, още 900 млн. евро са били върнати като компенсации на телевизионните оператори, а загубите на приходи търговска дейност и спонсори възлизат на 1,7 млрд. евро

Още ключови данни за приходите:

Заплатите на играчите във „водещите“ клубове се увеличиха с 2% до 11,9 милиарда евро през двете години въпреки срива на приходите.

От общия доход 91% се падат на заплатите на играчите, трансферните разходи и заплатите на персонала, спрямо 66% през 2019 година

Английските клубове представляват приблизително 27% от глобалната трансферна дейност, 34% от глобалните трансферни разходи и 20% от глобалните трансферни приходи.

Чеферин обаче смята, че има причини за отпмизъм, след като феновете започнаха да се връщат (в различна степен) на стадионите и кампанията 2020-21 приключи навреме, въпреки че остава заплахата от провеждане на Световно първенство на две години. УЕФА води опозицията срещу тази идея.

Миналия април 12 клуба се опитаха да формират отделна Европейска суперлига, но плановете пропаднаха едва 2 дни по-късно.

„Един урок от последните две години е, че европейският футбол може да преодолее екзистенциални предизвикателства като пандемията само като покажем солидарност и работи съвместно“, каза Чеферин.

„Този доклад предоставя отрезвяващи подробности за предизвикателствата след пандемията, които ни очакват. Но независимо дали пандемията ще остане или си отиде, европейският футбол ще остане „устойчив, стабилен и обединен“ през 2022г.“

Разпределяне на натоварването

Клубовете в европейските първенства използваха повече играчи през миналия сезон, отколкото преди, като само 10% от най-добрите играчите започнха всичките шест мача от Шампионска лига и 12% в Лига Европа, което е спад от 5% спрямо преди пандемията.

Висшата лига се върна към 3 смени за сезон 2020-21 и единствените други държави, които последваха нейния пример бяха Азербайджан, Беларус, Естония, Фарьорски острови, Люксембург, Грузия и Северна Ирландия.

Въпреки това английските отбори са използвали средно по 2,7 резерви на мач, като Манчестър Сити, средно малко над 2,0 резерви, а това е най-ниският процент от всички разгледани клубове.