Заеми от ФИФА за швейцарските местни власти за $2 млрд. предизвикаха критики

ФИФА отдавна управлява кредитен портфейл, насочен към краткосрочни облигации, предимно в областта на държавния или публичния дълг

15:10 | 27 януари 2023
Автор: Хюго Милър
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

Кредити от ФИФА на обща стойност 1,8 млрд. швейцарски франка, отпуснати на столицата Берн, предизвикаха критики в Швейцария и повдигнаха въпроси за прилагане на етични критерии при заемане на пари.

В четвъртък общински съветници в Берн внесоха предложение, което ще изисква от града да изготви и прилага правила за управление на това как - и от кого - взема заеми, след като в докладите подробно са описани заемите му от базираната в Цюрих ФИФА, включително 35 финансови сделки от 2017 г. насам.

Градът трябва да се запита дали се чувства комфортно, "когато финансира разходите си с пари от източник като ФИФА, който многократно е бил изправян пред обвинения в корупция", заяви в интервю Милена Дафинов, един от двамата общински съветници, настояващи за преразглеждане на правилата за вземане на заеми в Берн. Правителството взема заеми въз основа на най-евтината оферта, "а това не е приемливо в 21-ви век", каза тя.

По-рано този месец Берн заяви, че проучва дали етичните критерии за оценка ще се вземат предвид при заемането на пари от ФИФА, която от 2017 г. предлага краткосрочно финансиране и рефинансиране на швейцарските общини. Преразглеждането беше предизвикано от призиви на общински съветници от Берн, обезпокоени от факта, че правителството взема заеми от орган, чиито предишни корупционни скандали завършиха с полицейски обиски в хотелите на делегатите в Цюрих през 2015 г.

От своя страна ФИФА оправда финансовите сделки, като в изявление на неин говорител се казва, че швейцарските градове са добри контрагенти по отношение на риска и са част от нейната стратегия за разумно управление на паричните пазари.

"Приоритетът е да имаме нискорискови и краткосрочни инвестиции, за да можем да изпълняваме мандата си, който е да развиваме футбола по света", каза той.

ФИФА отдавна управлява кредитен портфейл, насочен към краткосрочни облигации, предимно в областта на държавния или публичния дълг. През 2017 г. ФИФА реши да увеличи кредитирането си за швейцарските местни власти, като заемите се увеличиха от 2 млн. долара през 2016 г., преди да скочат до 447,2 млн. долара година по-късно, след което до около 42% от инвестиционния ѝ портфейл, според годишния ѝ доклад.

Културата на ФИФА се е променила, каза говорителят, като се позова на решението на Министерството на правосъдието на САЩ през 2021 г. да предостави 201 млн. долара на спортната организация - плащане, описано от американските власти като "парите, откраднати от корумпирани футболни служители и ръководители на спортния маркетинг чрез измама и алчност, ще бъдат върнати там, където им е мястото, и ще бъдат използвани в полза на спорта".

ФИФА приключва една знаменателна година, в която Световното първенство по футбол през 2022 г. генерира допълнителни неочаквани приходи в размер на 1 млрд. долара. Говорителят на ФИФА заяви, че всички заеми се отпускат чрез независим мениджър на активи при конкурентни лихви чрез онлайн платформи, които съчетават кредитополучатели и кредитори. 

Въпреки че ФИФА отказа да каже каква възвръщаемост генерират тези заеми, малко вероятно е тя да е реализирала значителна възвръщаемост. До миналата година повечето швейцарски правителствени организации вземаха заеми при отрицателни лихвени проценти, което означава, че кредитори като ФИФА им плащаха за привилегията да отпускат заеми.

В изявление на финансовия отдел на Берн се казва, че тъй като цялото финансиране от ФИФА е било с отрицателна лихва, градът е получил общо около 3,1 млн. швейцарски франка.

ФИФА инвестира във футбола, като използва приходите от управлението на Световната купа, правата за излъчване и други спонсорски договори. През последните десетилетия спортът стана изключително доходоносен. Президентът на ФИФА Джани Инфантино, който тази година се стреми да бъде преизбран без възражения, определи неотдавнашното Световно първенство в Катар като най-доброто издание на турнира досега, а 2022 г. завърши с приходи от 7,5 млрд. долара, което е с милиард повече от очакваното.

Възвръщаемостта, която ФИФА получава от приходите от правата за излъчване на турнира и други спонсорски сделки, след това се инвестира в развитието на футболни съоръжения и програми. През последния четиригодишен цикъл според нея 5,3 млрд. долара са били директно инвестирани във футбола.

В края на 2021 г. - последните налични данни - ФИФА има неизплатени заеми от трети страни в размер на 514 млн. долара от общо финансови активи в размер на около 3,4 млрд. долара и още толкова парични средства и парични еквиваленти в размер на 800 млн. долара.