Световното първенство в Катар ще бъде страхотен футбол, но грозна игра

Световната купа беше използвана за пропаганда от Мусолини през 1934 г., хунтата на Аржентина през 1978 г. и Владимир Путин през 2018 г. Катар просто продължава традицията

18:03 | 13 ноември 2022
Автор: Мартин Ивънс
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Когато световното първенство започне следващия уикенд, западното чувство за честна игра ще бъде възмутено, че страна без никакви местни традиции във футбола е спечелила правото да бъде домакин на турнира чрез финансови усилия. Към болката се добавя и обида – поради екстремните температури в Катар Световната купа не се провежда през обичайната лятна ваканция, а през ноември, прекъсвайки вътрешните футболни състезания в северното полукълбо за шест седмици. Феновете и играчите просто ще трябва да се примирят.

Следващите няколко седмици ще бъдат напомняне за това как сблъсъкът в ценностите на либералния Запад и богатите арабски държави може да се разиграе на международната арена за всеобщо недоволство.

Първо, състоянието на правата на човека в Катар е, меко казано, неравномерно. Демокрация само по име, страната се управлява от автократичната династия Ал Тани, която хвърля в затвора LGBTQ хора, които правят секс по взаимно съгласие. Неуморният борец за правата на човека в Обединеното кралство Питър Тачъл беше изгонен от страната миналата седмица, след като организира самостоятелна демонстрация пред Националния музей на Катар. По германската телевизия миналата седмица официалният посланик на Катар за Световното първенство Халид Салам избра този момент, за да нарече хомосексуалността форма на „увреждане на ума“.

След това - човешките жертви. Около 6500 работници мигранти загинаха, докато изграждаха блестящата, специално изградена инфраструктура на турнира в Катар, включително супермагистрали, хотели и осем стадиона (един проектиран като бедуинска палатка, друг изграден от 974 рециклирани транспортни контейнера). Властите казват, че оттогава са подобрили трудовите практики.

Дори Сеп Блатер, бившият президент на ФИФА, водещият международен регулатор във футбола, сега описва решението си да присъди Световната купа на Катар през 2010 г. като „лош избор“. Наскоро Блатер каза пред швейцарския вестник Tages-Anzeiger: „Това е твърде малка страна. Футболът и световното първенство са твърде големи за това.”

Решението беше затънало в противоречия и обвинения в корупция. Самият Блатер беше оправдан по обвинения в измама от швейцарски съд през юли. Министерството на правосъдието на САЩ също смята, че членовете на ФИФА са били подкупени, за да гласуват за Катар, въпреки че страната многократно е отричала това.

Нещата не изглеждат по-добре, когато вземете предвид гледната точка на Катар. Катар се състезаваше с ОАЕ за търговско надмощие в Персийския залив, така че спечелването на правото да организира Световна купа е огромен пропаганден удар. Ал Тани имат милиарди за харчене, а Западът иска техните пари и втечнен природен газ. Катар вече притежава няколко европейски футболни клуба от голямата лига; защо кралството да не получи своята награда?

Жадните за власт западни бюрократи, които управляват международни спортни събития като Световното първенство по футбол и Олимпиадата, бяха повече от щастливи да им я поднесат. Тези функционери не се интересуват от политиката, докато игрите вървят по график. Това е просто бизнес.

Световната купа беше използвана за пропаганда от Италия на Мусолини през 1934 г., злокобната военна хунта на Аржентина през 1978 г. и Русия на Владимир Путин през 2018 г. Така че защо да се заяждате с бедния малък богат Катар, който иска да бъде приятел с всички и гарантира на своите 300 000 граждани много комфортен живот, стига да държат наведени главите си?

Освен това бюрократите на турнира знаят, че автокрациите са добри организатори. Техните грандиозни строителни проекти избягват всички объркани компромиси и мъчителни забавяния, включени в демократичното планиране. Само си помислете колко време отнема изграждането на една железопътна линия в Обединеното кралство или летище в Германия. И без значение за историческата подкрепа на Катар за "Мюсюлманското братство", нормалните ислямски ограничения върху алкохола в Катар могат да бъдат смекчени (леко) за туристите по време на турнира с едно движение на златната химикалка на владетеля.

Западната алчност и лицемерието вървят ръка за ръка. Много от знаменитостите, моделите и спортистите, които се появяват, за да бъдат снимани на гей паради и подкрепят либерални каузи у дома, са щастливи да вземат катарски пари за реклама на Световното първенство. За Ал Тани трябва да изглежда, че всичко и всички на Запад са за продан.

Във всеки случай, ако Западът иска да повлияе на арабските монархии, трябва да се ангажира. Както казва лорд Чарлз Пауъл, дипломатически съветник на няколко британски министър-председатели, „времето, когато Персийския залив беше зона с ограничен достъп за САЩ и до известна степен за Обединеното кралство, отминаха.“ Китай и Русия стават все по-важни конкуренти в търговията и сигурността в региона. На изток и запад Иран и Израел маневрират за предимство. Не можем да си позволим да пренебрегнем тези взаимоотношения. Въпреки това, в един момент Вашингтон критикува спазването на човешките права на приятелски режими, а в следващия ги моли за помощ, за да задържат цените на петрола.

Разбира се, ще подкрепям отбора на Англия следващата седмица заедно с моите сънародници. Но не се съмнявайте, въпреки че това, което гледате, ще бъде страхотен футбол, спечелването на Световната купа е грозна игра.

Мартин Ивънс е редактор на Times Literary Supplement. Преди това е бил редактор на лондонския Sunday Times и негов главен политически коментатор.