Иранци призоваха ФИФА да изхвърли страната от Световното в Катар

"Съветът на ФИФА може и трябва незабавно да отстрани Иран", пишат от групата

20:30 | 21 октомври 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Световната футболна организация ФИФА беше призована да забрани на Иран да участва в Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар, предава BBC.

Група ирански футболни и спортни деятели изпратиха официално искане до органа с молба да отстрани Иранската футболна асоциация. Те твърдят, че намесата на правителството, което не позволява на жените да влизат на стадионите в Иран, е в противоречие с правилата на ФИФА.

"Неутралността на ФИФА не е опция", заяви групата.

Това се случва на фона на жестоките репресии на силите за сигурност в страната срещу широко разпространените антиправителствени протести. През миналия месец групата за човешки права "Отворени стадиони" отправи подобен призив.

ФИФА ще "отстоява твърда позиция" по отношение на достъпа на жени до мачове в Иран

"Бруталността и войнствеността на Иран към собствения му народ достигнаха критична точка, която изисква недвусмислено и категорично разграничаване от света на футбола и спорта", заяви групата.

"На жените постоянно се отказва достъп до стадионите в цялата страна и систематично се изключват от футболната екосистема в Иран, което е в рязко противоречие с ценностите и устава на ФИФА.

"Ако жените не са допускани до стадионите в цялата страна, а Иранската футболна федерация просто следва и прилага правителствените насоки, тя не може да се разглежда като независима организация и свободна от всякаква форма или вид влияние. Това е нарушение на (член 19) от устава на ФИФА."

Въпреки че в Иран няма официална забрана за влизане на жени на спортни терени, където играят мъже, на тях често им се отказва достъп.

По-рано тази година ФИФА изпрати писмо до властите с искане да разрешат на повече жени да влизат на стадионите и на някои жени беше разрешено да присъстват на избрани мачове в иранската професионална лига на Персийския залив.

Групата, подкрепена от испанска правна фирма, твърди, че в миналото други държави са били отстранявани за подобни нарушения.

"Съветът на ФИФА може и трябва незабавно да отстрани Иран", добавят те.

"ФИФА не трябва да допуска участието на страна, която активно преследва своите жени, спортисти и деца само заради това, че упражняват най-основните си човешки права."