Готови ли сте за Световната купа по футбол в Катар този месец

До средата на октомври феновете са изкупили близо 3 милиона билета - почти всички налични места

17:01 | 6 ноември 2022
Автор: Джулия Фиорети
снимка: Bloomberg LP
снимка: Bloomberg LP

След много спорове и шумотевица Световното първенство по футбол през 2022 г. в Катар е на път да започне.

За първи път в 92-годишната история на турнира той се провежда през ноември и декември, вместо в средата на годината. Това е най-голямото спортно събитие, провеждано някога в Близкия изток - и то в консервативна, предимно мюсюлманска страна.

Колко билета за Световното първенство по футбол през 2022 г. са останали?

До средата на октомври феновете са изкупили близо 3 милиона билета - почти всички налични места, според ФИФА. Продажбите в последния момент започнаха на 27 септември и ще продължат до края на турнира на 18 декември. Билетите се продават по реда на постъпването им.

Късно ли е да резервирате полети до Катар?

Не, не е. Не и ако сте готови да платите. Между Доха и повечето големи градове в Близкия изток има полети в деня на мача, така че феновете могат да се намират извън малката държава от Персийския залив и да летят за мачовете. Ще има почти 100 полета в двете посоки от центрове като Маскат, Рияд, Джеда и Кувейт. Повечето полети ще се извършват от Дубай, който е на 55 минути път от Катар. Цената на еднопосочен директен полет от Лондон до Доха с Qatar Airways в икономична класа започва от 669 GBP (757 USD). Двупосочен полет между Дубай и Доха на 20 ноември - денят, в който започва турнирът - струваше малко под 2000 долара към днешна дата.

Когато кацнете в Доха, можете да ползвате метрото от международното летище Хамад в Катар или да се качите в Uber. Правителството наскоро облекчи правилата за тестване за ковид, което би трябвало да направи пристигането ви в Катар по-безпроблемно.

Има ли все още свободни хотелски стаи в Катар?

Да, но не са много. Очаква се малко над един милион фенове да пристигнат в Доха за турнира и докато много от тях могат да отседнат в съседни държави, настаняването в самия Катар е голямо предизвикателство за организаторите. Миналия месец властите започнаха да освобождават хиляди стаи, които преди това бяха блокирани за обществеността. През октомври говорител на правителството заяви, че е на път да осигури 130 000 стаи за турнира и че в момента са налични повече от 117 000 стаи.

Другите възможности включват специално построени жилища, палатки, настаняване в стил Airbnb и поне два круизни кораба с почти 4000 каюти.

Можете ли да пиете алкохол, докато сте в Катар?

Да, но не прекалено много. Наличието на алкохол е особено важен въпрос около решението на ФИФА да проведе футболния спектакъл, който се състои на всеки четири години в консервативна мюсюлманска страна, в която проявите на буйство и пиянство на публични места не са приемливи.

Катар не е страна без алкохол, но правителството ограничава продажбата на алкохол в почти всички ресторанти, които не са свързани с елитен хотел или курорт, въпреки че организаторите на Световната купа заявиха, че туристите ще могат да пият в определени зони за фенове.

Скъп ли е Катар?

Не е ли скъпо навсякъде в момента? Катарският риал е обвързан с долара (1 долар е 3,64 риала) и затова се е засилил спрямо повечето валути през последната година - включително с около 20% спрямо британския паунд. Инфлацията е висока и през септември потребителските цени се повишиха с 6,03% на годишна база - по-ниско, отколкото в повечето страни. Според Big Mac Index един Big Mac струва 3,57 долара в Катар, което го прави по-евтин от Великобритания, САЩ и еврозоната. В целия град има магазини за обмяна на валута и банкомати, но е по-лесно да се използват кредитни и дебитни карти, като повечето от тях се приемат.

Ще бъде ли горещо и какво да облека?

Зима е, така че няма да е прекалено горещо. За разлика от летните месеци, когато през деня температурите могат да достигнат средно 42 градуса по Целзий, в средата на ноември средната температура в Катар е приятните 29 градуса по Целзий. А през декември е още по-хладно.

И от мъжете, и от жените се очаква да покриват коленете и раменете си на обществени места. Търговските центрове, парковете и официалните сгради обичайно отказват достъп на хора, които не спазват правилата за обличане. В редица луксозни хотели обаче се прилагат много по-свободни стандарти.