Футболът може да не е най-големият победител от Световното в Катар

Индустрията на залозите вече може да работи 24/7, а Covid-19 ускори усилията за легализация на хазарта в много страни

12:30 | 24 ноември 2022
Обновен: 17:38 | 24 ноември 2022
Автор: Лионел Лоран
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Световното първенство по футбол в Катар не започна по най-добрия начин – домакините загубиха първия си мач, беше наложена забрана за продажба на алкохол около стадионите в последния момент, а играчите, които искаха да носят ленти за ръце с послания против дискриминацията бяха заплашени от жълт картон в мачовете.  

Спокойно може да се каже, че и индустрията на залозите започна с автогол, след като клиенти на DraftKings Inc. се оплакаха, че от профилите им са били откраднати пари, което доведе и до срив в цената на акциите им.

Компанията прави всичко възможно, за да възстанови бързо средствата на засегнатите клиенти и заяви, че от техните сметки са откраднати по-малко от 300 000 долара. Това обаче може да е само върхът на айсберга от нежелани последици, който пост-пандемичния бум в залозите ще донесе в обществата. Той включва и пристрастяване към залозите, корупция и рискове от пране на пари, защото страдащите от липса на средства правителства и спортни първенства настояват за легализиране на бизнеси, на които преди не гледаха с добро око, или направо забраняваха, само за да увеличат приходите си.

В случая става въпрос за глобални сили – технологиите подсилиха привлекателността и достъпността на спортните предавания чрез смартфоните в джобовете ни, освен това отприщиха способността на компаниите за залози да прибират печалби 24 часа на ден, 7 дни в седмицата. Covid-19 ускори усилията за легализация в много страни от САЩ и Бразилия до Тайланд, докато правителствата търсят нови източници на данъчни приходи, а участниците в сектора харчат за нови двигатели на растеж след падането на блокадите.

Ето защо DraftKings определи Световната купа като "голямото" събитие: Според UBS до 2025 г. този пазар може да достигне стойност 19 млрд. долара. Американците едва ли са луди по футбола; Браян Егър от Bloomberg Intelligence изчислява, че залозите за Световната купа в САЩ възлизат на 1,7 млрд. долара, което е малка част от тези за Супербоул. Но това е изпитание за маркетинговата кампания, при която миналата година само DraftKings похарчи близо 1 млрд. долара, за да привлече нови клиенти.

Световната купа

Защитниците на бума на залаганията твърдят, че това е благоприятен модел на пренасяне на съмнителен офшорен бизнес на сушата. И все пак не знаем дали бомбардировката от реклами на хазартни игри с известни личности, няма да доведе до хазартна зависимост - телефонните линии за помощ вече са затрупани с обаждания - или до корупция в спорта, тъй като се увеличават подозренията за уреждане на мачове. Или дали регулаторните органи са в състояние да се справят с потока от цифрови долари и с хакерските атаки, нарушенията на сигурността на данните и престъпната дейност, които те могат да предизвикат.

Тревожното е, че законотворците изглеждат по-фокусирани върху парите, които се надяват да съберат от една индустрия, чиито маржове исторически са били високи, в допълнение към други "порочни" бизнеси, стари като времето. Щатът Ню Йорк очаква да получи 615 млн. долара данъчни приходи от онлайн спортни залагания през следващата година. "Каквото и да получи Ню Йорк, то ще е добре дошло, защото никога досега не сме печелили от това", каза един щатски сенатор.

Данъчни постъпления

Това е опасна игра и се доближава до предположението, че това, което е добро за хазарта, е добро и за държавата, което създава конфликт на интереси. Репортажът на "Ню Йорк Таймс" показва, че сегашната регулация е хаотична и небрежна, като някои хазартни фирми пренебрегват специфичните за щата ограничения срещу използването на кредитни карти. Опитът на Обединеното кралство показва, че социалните разходи от хазарта възлизат на около 1,5 млрд. долара годишно. Възможно е да се повторят неуспехите на легализацията на канабиса, която нито изкорени черния пазар, нито изпълни всичките си обещания за данъчни приходи.

Маркетингово гориво

Страните с повече опит в областта на хазартната зависимост се опитват да върнат част от прословутия джин обратно в бутилката, а Обединеното кралство - при всичките си грешки в миналото - заслужава признание за това, че се пребори с промоциите и спонсорствата, които отрано се вкопчват в младежите, въпреки че социалните медии са съвсем друго блато, което се нуждае от пресушаване. Платформата за стрийминг на Amazon.com Inc. Twitch наскоро наложи забрана за нелицензирани хазартни предавания на живо, като един от стриймърите твърди, че е получил 360 млн. долара от казиното Stake, което спонсорира футболния отбор „Евертън“.

По ирония на съдбата спадът в цената на акциите на DraftKings предлага малка положителна страна на този проблем. Упрекът на капиталовия пазар към агресивните разходни кампании на компанията и очевидния компромис с клиентските сметки вероятно ще накара маркетинговите отдели да бъдат малко по-сдържани.

Но светът след Covid все още не е разбрал напълно и не е реагирал на рисковете, натрупани от хазарта и "хазартизацията". Това Световно първенство по футбол вече е символ на корупцията в спорта, тъй като в момента текат разследвания за това как Катар е спечелил правото да го организира. Главозамайващото лицемерие на стадион без бира, облепен с табели, рекламиращи търговията с криптовалути, е един от многото предупредителни знаци, че спортният бизнес се движи по много трънлив път. Ако не бъдат въведени повече регулации, правилата не се прилагат по-строго, а насърчаването и нормализирането на хазарта не намалее, това е гаранция, че и автоголовете ще продължат.