Залозите срещу Великобритания - любим спорт на валутните пазари

Мрачните прогнози твърдят, че сегашната сила на паунда не може да продължи още дълго

12:55 | 15 януари 2022
Обновен: 16:19 | 15 януари 2022
Автор: Галина Маринова
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Най-добрият старт на годината за паунда от 2018 г. насам привлича най-големите инвеститори в света да залагат срещу Обединеното кралство, пише Bloomberg. 

Те смятат, че икономиката, затормозена от Brexit, и инфлацията, която е на най-високото ниво от повече от десетилетие, са основателни причини да бъдат мрачни в прогнозите си. Макар че досега валутата устояваше на проблемите на министър-председателя Борис Джонсън, перспективата за по-високи данъци, които ще натежат върху потребителите, засилва убеждението, че сегашната сила на паунда не може да продължи още дълго. 

"Бихме очаквали паундът да изпитва затруднения до края на тримесечието, тъй като наближаващото увеличение на данъците във Великобритания през април подчертава натиска върху реалните доходи", каза Джейн Фоли, ръководител на отдела за валутна стратегия в Rabobank. "Това ще накара пазара да преосмисли очакванията си за броя на повишенията на лихвените проценти на Английската централна банка през тази година."

Тя очаква паундът да отслабне до 1,33 долара до края на тримесечието, спрямо 1,37 долара в момента. През тази година валутата се е повишила с около 1,3%, което я прави една от най-силно представящите се валути.

Паундът поскъпва през новата година, възстановявайки загубите си от ноември
Паундът поскъпва

Джеймс Атей, инвестиционен директор в Aberdeen Asset Management, започна да залага този месец, че паундът ще поевтинее спрямо йената. Amundi, най-големият мениджър на активи в Европа, подхожда с недоверие в курса на стерлинга. Стивън Бароу от Standard Bank, чиито спекулации донесоха повече от 48% възвръщаемост през миналата година, съветва клиентите си да направят къси позиции на паунда спрямо долара.

Надцененият паунд
За Валентин Маринов, ръководител на отдела за валутни изследвания на страните от Г-10 в Credit Agricole SA в Лондон, настоящото ниво вече отразява стъпката на Английската централна банка да повиши лихвените проценти през декември. 

"Запазваме предпазлива перспектива по отношение на надценения паунд", каза Маринов.

Технически фактори, като позиционирането на хедж фондовете, също бяха причина за ралито. В края на миналата година спекулантите рязко намалиха мечите си залози за паунда, което спомогна за поскъпването на валутата. Тъй като пазарът е с по-малко къси позиции, потенциално има възможност те отново да се върнат на него, каза Маринов.  

Инвеститорите отстъпват от най-мечите залози от 2019 г. насам
Инвеститорите намаляват

Други стратези като Goldman Sachs Group Inc. казват, че ралито на паунда все още не е приключило. Търговците на опции също са по-малко предпазливи. Според едногодишния измерител на обръщаемостта на риска - показател за пазарното позициониране - мечите настроения по отношение на паунда са най-ниски от почти два месеца. 

"Данните за трудовата заетост във Великобритания бяха стабилни", каза Камакшия Триведи, съ-ръководител на отдела за глобални валутни операции, валутни курсове и изследвания на стратегии за развиващите се пазари в Goldman в Лондон. "Ще има доста силно усещане, че лихвените проценти трябва да започнат да се повишават, като се има предвид увеличението на инфлацията и засега ограниченият удар върху икономиката от варианта Омикрон". 

И все пак за мнозина все още има твърде много несигурност. Внимателно наблюдаваният измерител на динамиката - 14-дневният индикатор за относителна сила - показва, че паундът е прекомерно купуван за пръв път от 11 месеца насам. 

Дори биковете са предпазливи. State Street Global Advisors Ltd. е с дълги позиции по отношение на паунда, но признава, че затрудненията във веригите за доставки и недостигът на работната ръка са основните пречки пред икономиката. 

"Все още ни е трудно да бъдем твърде положително настроени към Великобритания", каза Алтаф Касам, ръководител на инвестиционната стратегия и проучвания на фирмата за Европа, Близкия изток и Африка. 

Следващата седмица

  • Инфлацията ще бъде във фокуса на вниманието, тъй като страните от еврозоната и Обединеното кралство ще представят данни за индекса на потребителските цени. Очакват се също така PMI индекси в сферата на производството и услугите от Франция, Германия, еврозоната и Обединеното кралство.
  • Великобритания ще продаде до 2,5 млрд. британски лири, докато Citigroup Inc. очаква продажби на облигации на стойност около 21 млрд. евро от Германия, Франция, Финландия и Испания
  • Очакват се изявленията на Вилерой и Холцман от ЕЦБ, а Ман от BOE ще говори за икономиката и паричната политика