FTX е предизвикала краха си, като е използвала пари на клиенти за рискови залози

Главният изпълнителен директор на FTX каза на инвеститорите тази седмица, че свързана фирма за търговия дължи на крипто борсата около 10 милиарда долара

10:06 | 11 ноември 2022
Обновен: 11:35 | 11 ноември 2022
Автор: Даниел Николов
Главният изпълнителен директор на FTX Сам Банкман-Фрид. Снимка: Bloomberg
Главният изпълнителен директор на FTX Сам Банкман-Фрид. Снимка: Bloomberg

Крипто борсата FTX е отпуснала клиентски активи на стойност милиарди долари за финансиране на рискови залози от своята дъщерна търговска фирма Alameda Research, подготвяйки сцената за срива на борсата, съобщи The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

Главният изпълнителен директор на FTX Сам Банкман-Фрийд е казал на срещи с инвеститори тази седмица, че Alameda дължи на FTX около 10 милиарда долара, казаха хора, запознати с въпроса. FTX е предоставила заеми на Alameda, използвайки пари, които клиентите са депозирали на борсата за търговски цели, решение, което Банкман-Фрийд описа като лоша преценка, каза един от източниците.

FTX има 16 милиарда долара клиентски активи, така че FTX е дала на заем повече от половината от клиентските си средства на дъщерната си компания Alameda.

Alameda тегли допълнителни заеми от други финансови фирми, според хора, запознати с въпроса. Към понеделник Alameda дължи 1,5 милиарда долара заеми на контрагенти извън FTX, казаха източниците.

Говорител на FTX e отказал коментар.

FTX спря клиентските тегления по-рано тази седмица, след като беше засегната от заявки за теглене на стойност около $5 милиарда в неделя, според туит в четвъртък сутрин от Банкман-Фрийд. Кризата принуди FTX да търси спешна инвестиция.

FTX сключи сделка да се продаде на своя гигантски конкурент Binance във вторник, но Binance се оттегли от сделката на следващия ден, заявявайки, че проблемите на FTX са „извън нашия контрол или възможност да помогнем“.

Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) и Министерството на правосъдието разследват FTX след внезапната му имплозия тази седмица, каза човек, запознат с въпроса.

В четвъртък Комисията по ценните книжа на Бахамите заяви, че е замразила активите на FTX Digital Markets Ltd, бахамското дъщерно дружество на FTX. Комисията каза, че е назначила временен ликвидатор и че никакви активи, притежавани от фирмата, не могат да бъдат прехвърлени без одобрението на временния ликвидатор.

Неуспехът на FTX да изпълни заявките за теглене шокира крипто инвеститорите и сериозно опетни репутацията на Банкман-Фрийд, който беше прегърнал регулирането на цифровите валути и се бе обявил като крипто предприемач, воден от етиката и филантропията.

„Една борса наистина не би трябвало да има проблеми с предаването на депозитите на своите клиенти“, каза Франсис Копола, базиран в Обединеното кралство икономист. „Не би трябвало да прави нищо с тези активи. Те буквално трябва да стоят там, за да могат хората да ги използват."

Докато назряваха въпроси за състоянието на FTX в понеделник, Банкман-Фрийд написа в Туитър: „FTX има достатъчно, за да покрие всички притежания на клиенти. Ние не инвестираме клиентски активи (дори в държавни облигации).“ По-късно той изтри туита.

В четвъртък сутринта Банкман-Фрийд обяви в туит, че Alameda Research прекратява търговията.

На традиционните пазари брокерите трябва да държат клиентските средства отделени от другите активи на компанията и регулаторите могат да наказват нарушенията. През 2013 г., например, Комисията за търговия със стокови фючърси глоби брокерската компания MF Global със 100 милиона долара за злоупотреба със средства на клиенти по време на нейния безпорядъчен срив две години по-рано – спад, предизвикан също от рискови залози, които се объркаха.

Но клиентите на MF Global в крайна сметка бяха оздравени след продължил години процес на фалит. Тъй като FTX работи в "Дивия запад" на крипто, не е ясно дали клиентите някога ще получат парите си обратно.

Разкриването на заемите предполага, че коренът на краха на FTX се крие в отношенията ѝ с Alameda, фирма, известна с агресивни стратегии за търговия, финансирани с пари назаем. Някои крипто трейдъри изразиха предпазливост относно обвързването, тревожейки се, че това представлява конфликт на интереси - борса да бъде прикрепена към търговски бизнес.

Банкман-Фрийд основава и е мажоритарен собственик на двете фирми. Той беше главен изпълнителен директор на Alameda до миналата година, когато се оттегли от ролята, за да се съсредоточи върху FTX.

Главният изпълнителен директор на Alameda е Каролайн Елисън, завършила Станфордския университет, която като Банкман-Фрийд преди това е работила за фирмата за количествена търговия Jane Street Capital. Alameda е базирана в Хонконг, където беше седалището и на FTX преди да се премести на Бахамските острови миналата година.

На теория борси като FTX правят пари, като позволяват на клиентите да търгуват с криптовалути и събират такси за транзакции. Alameda преследва различни стратегии за търговия, за да печели пари от нестабилност, по-рисков бизнес модел.

Сред стратегиите, с които Alameda се ангажира, след като Банкман-Фрийд основа фирмата през 2017 г., беше арбитраж - закупуване на крипто на едно място и продажбата му другаде за повече. Една ранна печеливша сделка включваше закупуване на биткойн на борси в САЩ и продажба в Япония, където имаше премия над цената си в САЩ.

Друг бизнес в Alameda е предлагане на покупка и продажба на активи на крипто борси през целия ден и събиране на спред между цената на покупка и продажба.

Съвсем наскоро Alameda се превърна в един от най-големите играчи в „производството на доходи“ или инвестиране в токени, които плащат възнаграждения, подобни на лихвен процент, според анализатори, които са използвали публични данни от блокчейн, за да проследят дейностите на фирмата. Един крипто портфейл, контролиран от Alameda, е генерирал над 550 милиона долара печалба от търговия от 2020 г. насам, според фирмата за анализ на блокчейн Nansen.

Тази практика може да бъде рискована, тъй като токените често имат първоначално покачване на цената, докато инвеститорите се натрупват, търсейки печалба, след това се сриват, когато инвеститорите излязат.

„По същество е като да събираш стотинки на релсите преди да дойде влакът“, каза независимият блокчейн анализатор Андрю Ван Акен. „Използвате долари или стейбълкойни, за да купувате изключително спекулативни монети.“