Внезапният крах на FTX може да позволи на DeFi да расте

Binance, най-голямата борса за криптовалута в света, придобива FTX в спасителна сделка, зад която се крие борба за това накъде се развива крипто

11:02 | 9 ноември 2022
Автор: Анди Мукерджи
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Ако сте версията на Джон Пиърпонт Морган за криптовалута, вие залагате състоянието си, за да спасите индустрията. Не от любезност, а за да оформите регулаторния пейзаж по начин, по който вашата фирма да стане най-високото дърво в гората за всички времена. Сам Банкман-Фрид от крипто борсата FTX.com използва спасителните програми с апломб миналото лято. Но в лобирането в Конгреса SBF - както е известен 30-годишният мъж - успя да провали нещата.

Опитвайки се да повлияе на режима на криптовалута по начин, който би подпомогнал борси като неговата, но подкопават цифровите протоколи на децентрализираните финанси (DeFi), той изглежда е разстроил съперника милиардер Чанпенг „CZ“ Жао достатъчно, за да накара последният да дръпне щепсела на бившия си ученик.

След като продаде активите си в криптомонети на FTX и предизвика отлив на потребители от конкурентната борса, Binance на CZ, най-голямата борса за криптовалута в света, сега придобива FTX в спасителна сделка. Условията не са оповестени и не е съвсем ясно как антитръстовите органи ще реагират на контрола на един субект върху повече от четири пети от световния пазар.

По-важното е, че действието на CZ може да доведе до нов хаос в света на блокчейн. Трусовете със сигурност ще разкрият нови проблеми в Закона за защита на потребителите на цифрови стоки (DCCPA). Това няма да е съвсем нежелано. Децентрализираните финанси, които виждаха края на своето съществуване в предложения закон, сега биха очаквали място на масата под ръководството на CZ: DeFi протоколите - компютърен код, който работи в блокчейн мрежата - ще търсят легитимност точно толкова, колкото Bitcoin или Ethereum, които щяха да бъдат благословени като стоки, така че Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) да може да регулира как те преминават от един собственик към друг.

„Binance и други участници в индустрията бяха недоволни от подхода на FTX да прибърза с регулирането, по начин, който може да се възприеме като благоприятен за FTX, а не за цялата индустрия, особено за DeFi“, пишат анализаторите на Bernstein Гаутам Чугани и Манас Агравал в бележка до клиенти. „Вярваме, че регулаторният напредък по отношение на крипто не може да изключи децентрализираното финансиране.“

DeFi е името на индустрията за възпроизвеждане на всички услуги, които съвременните финанси предоставят – плащане, спестяване, заемане, вземане на заеми, търговия, инвестиране и застраховане – в токенизиран свят, захранван от алгоритми, а не от посредници. Но законопроектът, представен от демократа от Мичиган Деби Стабеноу и Джон Бузман, републикански сенатор от Аризона, е насочен към поддържане на централизираните посредници в съответствие, като по този начин дава печат на обществено одобрение на подобните на FTX и Binance.

Редове код щяха бъдат оставени в зоната на здрача. Не е изненадващо, че част от индустрията нарече предложения закон „убиец на DeFi“.

Имайте предвид, CZ също печели, ако обществеността е уверена, че CFTC регулира Binance. Но каква ще бъде цената на тази победа?

Съвременните финанси са изградени върху дълбоките основи на закона. Да можете да пресъздадете всичко това, като замените съдилищата със самоизпълняващ се код – известен като интелигентни договори – е много по-голяма награда, отколкото просто повече хора да дойдат на вашата борса, за да спекулират с утрешната цена на биткойн или етер. Но това не може да се случи, ако регулирането заобиколи индустрията, тъй като по-голямата част от днешния DeFi е куклен театър, с посредници, манипулиращи протоколите потайно.

Миналия месец SBF се опита да защити подкрепата си за законопроекта в Twitter: „Оптимист съм, че законопроектът на Стабеноу-Бузман ще осигури защита на клиентите на централизирани крипто борси, без да застрашава съществуването на софтуер, блокчейни, валидатори, DeFi и т.н. Ако бях убеден, че греша за това, нямаше да го подкрепя.”

Очевидно CZ не беше впечатлен. Ако смятате, че високо дърво спира растежа на гората, използвате брадвата срещу него. Което изглежда е направил CZ.