Евро 2022 чупи футболни рекорди с изключение на паричните награди

Спонсорите на Евро 2022 няма да разкрият колко са платили за турнира, но каквато и да е сумата, тя ще е нищожна на фона на зрителския интерес

10:14 | 2 август 2022
Обновен: 12:06 | 2 август 2022
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomeberg
Снимка: Bloomeberg

Победата на Англия срещу Германия на финала на футболния турнир Евро 2022 постави рекорди за посещаемост и телевизионни гледания - признаци за нарастваща популярност и нарастващ финансов потенциал на женския футбол, пише Bloomberg.

Англия триумфира с 2-1 на стадион "Уембли" в неделя, благодарение на гол в продължението на нападателя Клоуи Кели. Това отбеляза първата победа на голям турнир за английски национален футболен отбор от 1966 г. насам.

Мачът беше посетен от 87 192 фенове. Това надмина предишния рекорд за големи финали на Евро за мъже или жени, когато мъжкият отбор на Испания игра срещу Съветския съюз на "Сантяго Бернабеу" на "Реал Мадрид" през 1964 г. Това беше и нов рекорд за международен мач за жени в Европа.

Що се отнася до телевизията, BBC в Обединеното кралство публикува върхови цифри за гледане на мача от 17,4 милиона, докато 17,9 милиона души са гледали германската телевизия – биейки предишни рекорди за телевизионна гледаемост на женския футбол в двете страни.

EY прогнозира, че Евро 2022 ще генерира повече от 60 милиона евро приходи, или приблизително четири пъти повече от цифрата, постигната на последния турнир в Холандия през 2017 г.

Но докато УЕФА удвои наградния фонд за Евро 2022 до 16 милиона евро, това все още е само малка част от 331 милиона евро, заделени за мъжкия турнир миналата година - победителят Италия прибра 10 милиона евро само от финала.

„Изминаха само четири години, откакто Суперлигата на жените [най-добрата женска лига на Англия] стана напълно професионална“, каза Кари Дън, която е автор на книга за възхода на женския футбол в Англия, в интервю за BBC в понеделник. „Беше огромна промяна за много кратък период от време.“

Германският канцлер Олаф Шолц призова за равно заплащане в мъжкия и женския спорт, особено в националните отбори. Той каза в неделя, че планира да обсъди въпроса с Оливер Биерхоф, ръководител на националните отбори в Германската футболна асоциация.

„Твърдо съм убеден, че равното заплащане играе важна роля, особено когато става въпрос за състезания като това“, каза Шолц в интервю за обществената телевизия ARD, направено на полувремето на стадион „Уембли“. „В много лиги това вече е така.“

Мълчаливи спонсори

Победата на Англия с 2-1 срещу Германия за спечелване на Евро 2022 се превърна в спонсорска мечта. Допълнителен бонус за рекламодателите е, че почти не струва нищо.

Събитието постави рекорди по посещаемост и телевизионни гледания, докато социалните медии бяха наводнени с реклами, отпразнуващи ролята на жените в спорта. Но въпреки цялата допълнителна светлина върху женския футбол, корпоративните партньори биха платили само малка част от разходите за спонсориране на мъжки турнир.

„Много от спонсорите ще се смеят точно сега“, каза Маги Мърфи, главен изпълнителен директор на Lewes FC, който ръководи мъжки и женски отбор.

От 18-те основни спонсора на Евро 2022, включително Lego A/S, Nike Inc., Just Eat Takeaway.com NV и Volkswagen AG, повечето отказаха да разкрият колко са платили за реклама. Останалите, заедно с ръководния орган на европейския футбол УЕФА, не отговориха на искания за коментар от Bloomberg.

Много спонсори твърдяха, че никога няма да разкрият чувствителна информация за рекламни сделки.

Евро 2022 е най-големият турнир за жени, на който УЕФА е била домакин. И все пак ниските приходи от спонсорство и липсата на доходоносно платено телевизионно излъчване означават, че е възможно събитието наистина да доведе до загуба на пари.

„Разликата е огромна“ с мъжкия футбол, каза Миша Шер, глобален ръководител на спорта, развлеченията и културата в MediaCom. „Току-що видяхме най-успешния евротурнир за жени на всички времена и той ще е на загуба.“

Отдавна се съобщава, че спонсорството на Световното първенство по футбол за мъже струва около 100 милиона долара за четиригодишен договор. Евро 2020 резервира търговски права за 520,8 милиона евро (535 милиона долара), според годишния доклад на УЕФА.

Докато комерсиалният успех на предишното Европейско първенство за жени през 2017 г. не беше разбит, УЕФА съобщи, че приходите от събитието са достигнали едва 12,7 милиона евро.

Консервативни спонсори

„Мисля, че много спонсори са традиционно консервативни, когато става дума за спонсориране на женския футбол“, каза Мърфи. „Те първо искат женският футбол да бъде успешен и след това казват, че ще инвестират.“

В исторически план УЕФА се захвана със спонсорството на женския футбол като част от по-големи пакети, съсредоточени около събития за мъжки отбори, преди да реши да раздели правата върху женския футбол през 2018 г. През тази година Visa Inc. стана първият спонсор на УЕФА, посветен на женския футбол.

Все още е обичайно спонсорските сделки да обхващат както мъжки, така и женски отбори. В рамките на женската Суперлига на Англия (WSL) марката дезодоранти Rexona започна да спонсорира "Манчестър Сити" три години след като спонсорира мъжкия отбор. Но подкрепата за Евро 2022 може да помогне да се обърне прилива.

„Много отбори в WSL в момента споделят редица спонсори със своите колеги мъже“, каза Конрад Виачек, ръководител на спортния анализ в GlobalData. „Сега марките ще искат да се асоциират с женския спорт, предвид сегашното вълнение и потенциалната аудитория, която сега може да гледа WSL, което може да означава неочаквана печалба от някъде между 5 и 10 милиона долара на клуб.“