Скандалът с целувката в Испания заплашва да влезе и в политиката

ФИФА временно отстрани шефа на испанската футболна федерация, а в събота целият треньорски щаб с изключение на

21:00 | 26 август 2023
Обновен: 09:58 | 27 август 2023
Автор: Родриго Ориуея 
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

ФИФА временно отстрани от длъжност ръководителя на испанската футболна асоциация Луис Рубиалес, след седмица, в която споровете относно поведението му на финала на Световното първенство по футбол за жени разтърсиха спортния свят.

Той ще бъде отстранен незабавно от всички дейности, свързани с футбола и първоначално ще продължи 90 дни, докато дисциплинарната комисия на ФИФА проведе разследване срещу Рубиалес, се казва в изявление на ръководния орган на футбола от събота. ФИФА обяви в четвъртък, че започва проверката на фона на възмущението от това, че Рубиалес отпразнува победата на Испания, като целуна по устните звездата Дженифър Ермосо и направи неприличен жест, хващайки се за слабините след гола на Испания.

Решението беше взето ден, след като целият женски отбор на страната заяви, че няма да играе повече, докато Рубиалес е на поста. В петък Рубиалес пет пъти заяви, че няма да подаде оставка, а Испанската футболна асоциация го подкрепи в изявление по-късно през деня и заплаши със съдебни действия, намеквайки, че Ермосо е излъгала за случилото се.

Рубиалес твърди, че е жертва на публичен линч и не е направил нищо нередно, защото целувката е била по взаимно съгласие. Хермосо отговори със собствено изявление, в което оспори твърденията и заяви, че е станала жертва на "импулсивен сексист".

Испанското правителство е започнало процедура за отстраняване на 46-годишния служител. ФИФА, на която в крайна сметка се отчитат всички национални асоциации, не желае правителствата да се намесват в националната футболна дейност.

Рубиалес се опитва да се възползва от културните войни в Испания, за да изгради своята защита, обвинявайки "фалшивия феминизъм" за вълненията след случаите от 20 август, които бяха излъчени на живо по целия свят. Той заяви, че ще даде под съд министъра на равенството Ирене Монтеро и министъра на труда Йоланда Диас за критиките им към него. Всички най-големи политически партии в страната досега се разграничиха от Рубиалес и са поискали той да напусне.

Политически последици

Спорът се разрази в период на политическа безизходица в Испания след неубедителните резултати от националните избори на 28 юли. Премиерът Педро Санчес запази поста си в качеството на служебен министър, докато той и лидерът на консервативната опозиция Алберто Нунес Фейхоо търсят начини да намерят достатъчно подкрепа, за да спечелят вота за встъпване в длъжност.

Откакто дойде на власт през 2018 г., Санчес многократно се опитваше да изгради образ на правителството си в подкрепа на жените, но някои от неговите закони за равенството между половете предизвикаха дълбоко разделение, а противопоставянето срещу тях беше използвано като призив за обединение от опозиционните партии. Най-забележителен беше законът, подкрепен от Монтеро, известен като закона "само да означава да", който имаше за цел да създаде по-строги присъди за сексуални престъпления, но имаше непредвидената последица да доведе до освобождаването на престъпници, чиито присъди бяха преразгледани според новите им дефиниции.

Няколко от най-големите професионални клубове в Испания направиха изявления в петък, в които критикуваха Рубиалес. Сред тях беше и Реал Мадрид, най-успешният отбор в Европа, който заяви, че напълно подкрепя решението на правителството да поиска отстраняването му. Атлетико Осасуна нарече поведението му "грубо, невъзпитано и шовинистично", а Атлетик Билбао обяви, че неговият председател ще се оттегли от борда на футболната асоциация.

Въпреки че професионалните клубове имат само малко представителство във футболната асоциация, тяхната позиция има тежест. В Испания, както и в други страни, асоциацията е ръководният орган на спорта, контролира националния отбор и работи с регионалните федерации, но двете водещи лиги се контролират от отделна, клубна структура, наречена Ла Лига.

В интервю за вестник "Ел Паис" в събота испанският министър на културата и спорта Микел Исета заяви, че що се отнася до правителството, това е краят на Рубиалес.

"Това не може да продължи. Не може след едно неприемливо събитие да няма никаква реакция от страна на президента или събранието на футболната федерация", каза Исета в интервюто, макар да добави, че окончателното решение за отстраняване на Рубиалес зависи от юридическите органи и правителството има ограничено пространство за действие.

Целият треньорски щаб на отбора, който спечели Световната купа, с изключение на мениджъра Хорхе Вилда, подаде оставка заради скандала с Луис Рубиалес.

Помощник треньорите Монте Томе, Хавиер Лерга и Еухенио Гонсало Мартин, както и физиотерапевтът Бланка Ромеро Мораледа и треньорът на вратарите Карлос Санчес напуснаха.

Още шестима души, ангажирани с националния отбор на различни възрастови нива, също са подали оставки, предаде BBC в събота.