Футболисти завеждат дело срещу ФИФА заради прекомерния брой мачове

Световният съюз на играчите се изправя срещу ръководния орган заради "претоварения и неприложим" календар

16:21 | 13 юни 2024
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Футболистите са предприели правни действия срещу ФИФА заради разширяването на дейността на световния ръководен орган в областта на клубната игра и увеличеното натоварване, което ще бъде предизвикано от допълнителните мачове, като по този начин ескалира разривът между звездите на спорта и организаторите, пише Financial Times.

Световният съюз на играчите Fifpro Europe съобщи в четвъртък, че е завел съдебен иск в Търговския съд в Брюксел, в който обвинява ФИФА, че "едностранно" определя календара на международните мачове и оспорва плановете ѝ за обновено клубно състезание.

С подкрепата на английските и френските съюзи на играчите Fifpro Europe иска делото да бъде отнесено до Съда на Европейския съюз, тъй като борбата за "претоварения и неработещ" футболен календар се разраства.

Решаващ елемент в дебата е планът на ФИФА да разшири Световната клубна купа от 7 на 32 отбора в следващото издание на турнира, което ще се проведе в САЩ.

Разширеният формат би могъл да помогне на президента на ФИФА Джани Инфантино да увеличи приходите на ръководния орган, чийто преобладаващ източник на пари е Световната купа между националните отбори, която се провежда на всеки четири години.

"В крайна сметка, съюзите на играчите смятат, че целта на това ново състезание е да увеличи богатството и властта на световния управляващ орган на футбола, без да се обръща необходимото внимание на въздействието върху участващите играчи или върху други заинтересовани страни в професионалния футбол", заявиха от Fifpro Europe.

ФИФА, която е ръководен орган на играта и самостоятелен организатор на състезания, не отговори веднага на молбата за коментар. Човек, запознат с позицията на ФИФА, подчерта, че календарът на международните мачове е одобрен от Съвета на ФИФА - орган, състоящ се от 37 избрани членове, и отхвърли тезата, че графикът е наложен без достатъчно диалог.

Въпросът е деликатен поради възможността обществеността да реагира негативно на оплакванията от прекомерно натоварване от страна на високоплатени футболисти. Въпреки постиженията в областта на храненето, възстановяването и спортната наука, играчите твърдят, че човешкото тяло има граници и че прекомерното му натоварване ще навреди както на собственото им здраве, така и на зрелището за феновете.

По данни на Fifpro 20-годишната звезда на Англия Джуд Белингам е изиграл почти пет пъти повече минути от бившия капитан Дейвид Бекъм, преди да навърши 21 години.

Fifpro Europe предупреди, че "правото на най-добрите играчи на гарантирана годишна почивка" е станало "почти несъществуващо" и че Световното клубно първенство ще заеме единствения възможен период за почивка.

"Тъй като всички опити за диалог се провалиха, сега от нас зависи да гарантираме, че основните права на играчите се спазват напълно, като отнесем въпроса до европейските съдилища и по този начин до Съда на Европейските общности", заяви президентът на Fifpro Europe Дейвид Терие.

"Не става въпрос за заклеймяване на конкретно състезание, а за осъждане както на основния проблем, така и на капката, която прелива чашата", добави той.

Адвокатска кантора Dupont-Hissel представлява профсъюзите, членуващи в Fifpro, пред Търговския съд в Брюксел.