Бизнес старт

Всеки делник от 7:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

"Барин Спортс" - науката помогна на футболните ни национали да тичат 2 пъти повече

Владимир Грозданов, съосновател и изп. директор на "Барин Спортс", в "Бизнес старт" 14.03.2024 г.

12:44 | 14 март 2024
Обновен: 13:16 | 14 март 2024
Автор: Георги Месробович

"Барин Спортс" анализират физическото състояние на спортисите по време на тренировка и правят цялостна картина на представянето му. Това се случва чрез 10 различни типове теста, като резултатите от тях се въвеждат в алгоритъм базиран на машинно самообучение и изкуствен интелект, който дава експертиза и анализ. С тях те могат да предвиждат безконтактни травми с висока успеваемост. Компанията работи както с национални отбори по футбол, така и със световни шампиони в различни спортни дисциплини, това коментира Владимир Грозданов, съосновател и изп. директор на "Барин Спортс", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

„Барин Спортс“ стартира с мисията да повишат резултатите на спортистите, а след това се развиват и в нишата на спортната наука. Компанията започва с проследяване на моментното състояние на спортистите, отчитайки физическото им състояние по време на тренировка и представянето им, каза Грозданов. След това компанията се задълбава в търсенето на отговор – защо дадени спадове в представянето се появяват, за което имат нужда от цялостна картина и анализ на диетата, съня и натоварването на спортистите. Атлетите са най-ценният актив в спортния сектор, като подобни решения спестяват милиарди.

 

Гостът обясни, че се правят над 10 различни типове теста, като резултатите от тях се въвеждат в алгоритъм базиран на машинно самообучение и изкуствен интелект, който дава експертиза и анализ.

„Има много компании в софтуерната част, които разчитат на външни потоци от данни – неясно как събрани, неясно с какво качество. Ние обръщаме и този модел и създаваме наша собствена ниша, която събира само значима информация от проверени източници и можем да стъпим на точността на данните, които събираме, иначе всеки алгоритъм не би се справил по начина, по който трябва. Предсказанията за безконтактни контузии са критично важни и те стъпват именно на точността на данните, които събираме.  В нашия случаи успяваме да постигнем над 90% предсказание за безконтактен травматизъм при много ниски нива на фалшиви тревоги.“

Гостът обясни, че следят внимателно хранителния режим и съня на атлетите. Сънят е критично важен, за да се разбере в какво състояние идва даден спортист на тренировка, а анализа на хранителния режим дава информация за случващите се процеси в организма на атлетите.

Компанията вече е водещ анализатор по представянето на националния ни отбор по футбол. В това начинание те кореспондират с клубовете на играчите, като следят натоварването им внимателно и изпращат обратна информация на клубовете след лагери. С тяхна помощ за година и половина се е повишила над 2,5 пъти високоинтензвната бегова работа. Гостът обясни, че процесът започва от първия ден на тренировка и бива следен и може да се коригира до края на мача.

Компанията е помагала с тяхната система на отбори по време на AFCON, като гостът обясни, че за работата им не е нужен интернет, което дава самостоятелност на системата и я прави по-привлекателна. За Европейското първенство тази година нямат клиенти, но очакват по-сериозна експанзия на европейския пазар през втората половина на годината.

Във футболната сфера те разширяват дейността си в Унгария, Германия, Северна Африка и Южна Африка, като имат и големи амбиции за Близкия изток. Не са правили опити да навлязат на английския пазар, но в края на годината може да започнат дейност и там. Освен това работят и със световни шампиони в много дисциплини.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.