За първи път от 77 години Adidas няма да е спонсор на германския футболен отбор

Предложението на Nike е включвало и ангажимент за подкрепа на аматьорските спортни дейности на организацията и насърчаване на развитието на женския футбол.

12:50 | 22 март 2024
Автор: Кристоф Раувалд, Наоми Крисжди
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Nike Inc. заменя Adidas AG като основен спонсор на екипите на националните футболни отбори на Германия, като пренася борбата за пазарен дял в спортния маркетинг на територията на своя съперник.

Американската компания ще стане основен доставчик на германските отбори от 2027 г., с което ще сложи край на 77-годишното партньорство, по време на което мъжките и женските отбори спечелиха множество титли от Световни и Европейски първенства с екипировка на Adidas. Договорът с Nike е сключен до 2034 г.

Nike представи "най-добрата икономическа оферта до момента", заяви Германската футболна асоциация DFB в четвъртък в изявление на своя уебсайт. То включваше и ангажимент за подкрепа на аматьорските спортни дейности на организацията и насърчаване на развитието на женския футбол.

Загубата на ключовото спонсорство на националния отбор е последният от поредицата неуспехи за главния изпълнителен директор на Adidas Бьорн Гюлден.

Нетните продажби на производителя на маратонки спаднаха през миналата година, повлияни от отмененото партньорство с рапъра и дизайнер Канйе Уест, който вече се казва Йе.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек разкритикува смяната на отборите късно в четвъртък според DPA. "Трудно ми е да си представя германската фланелка без трите райета", цитира думите му германската информационна служба.

"Adidas и черно-червено-златното винаги са принадлежали заедно в моето съзнание. Част от германската идентичност. Там бих се надявал на малко повече лоялност към родния град".

В четвъртък акциите на Adidas затвориха надолу с 0,4% във Франкфурт. Акциите на Nike поевтиняха в следборсовата търговия в САЩ през деня, след като компанията предупреди, че продажбите ще намалеят с ниски едноцифрени стойности през първата половина на фискалната ѝ година, която започва през юни, тъй като компанията се стреми да пренастрои предложенията си за маратонки, за да отговори на променящите се вкусове на клиентите. Анализаторите прогнозираха 4% ръст през първото тримесечие и 6% ръст през второто, според оценки, събрани от Bloomberg.

Nike непрекъснато разширява клиентската си база в международния футбол след първия си голям пробив през 1996 г., когато си осигурява договор с мощната Бразилия. Тя спонсорира и отбори като Франция, Англия и САЩ, докато Adidas подкрепя отбори като Италия и Испания.