Раздялата на Adidas с Канйе ще струва на компанията 250 млн. долара

Adidas се присъединява към Gap Inc. и модната марка Balenciaga на Kering SA, които прекъснаха връзките си с Йе

20:30 | 25 октомври 2022
Автор: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Печалбата на германския гигант Adidas AG през тази година ще намалее с 250 млн. евро поради решението му да прекрати партньорството си с дизайнера и рап изпълнител Канйе Уест, който вече нарича себе си Йе, а причината са неговите изказвания в последно време.

Германската компания за спортни стоки заяви, че прекъсва връзките си с Йе, или както преди се наричаше Кание Уест, с незабавен ефект, което потвърждава по-ранна информация на Bloomberg News.
"Неотдавнашните коментари и действия на Йе са неприемливи, опасни, изпълнени с омраза и нарушават ценностите на компанията за многобразие и приобщаване, взаимно уважение и справедливост", се казва в изявлението на компанията.
Adidas ще прекрати партньорството с Йе, ще спре производството на продукти с марката Yeezy и ще спре всички плащания към Йе и неговите компании, се казва в съобщението. Решението има своята цена: тази линия маратонки съставлява почти половината от печалбата на Adidas, според оценките на анализаторите.
Adidas се присъединява към Gap Inc. и модната марка Balenciaga на Kering SA, които прекъснаха връзките си с Йе. През последните седмици рапърът направи противоречиви изявления, включително антисемитски публикации в социалните мрежи, и се опита да прекъсне връзките си с корпоративните си партньори. Йе не отговори на молбата за коментар.
Акциите на Adidas, които и без това пострадаха заради коментарите, поевтиняха с цели 8,9% по време на търговията във Франкфурт, достигайки най-ниското си ниво от 2016 г. насам.
Решението на Adidas следва седмици на обсъждания в компанията, която през последното десетилетие изгради линията Yeezy - заедно с Йе - в марка, която според няколко оценки на анализатори от Уолстрийт представлява до 8% от общите продажби на Adidas.
Германската компания заяви, че е "единствен собственик на всички права върху дизайна на съществуващите продукти, както и на предишни и нови разцветки" в рамките на партньорството. Тя планира да предложи повече подробности в рамките на разговора след обявяване на финансовите резултати за третото тримесечие на 9 ноември.
По-рано този месец Adidas беше нарекла партньорството "едно от най-успешните сътрудничества в историята на нашата индустрия" и заяви, че ще продължи да управлява продуктите Yeezy по време на прегледа заедно с рапъра.
Този успех обаче беше съпроводен с много язвителност между партньорите. Йе обвини Adidas, че копира идеите му и управлява марката зле, и се подигра с напускащия главен изпълнителен директор Каспер Рорстед в социалните мрежи. Междувременно Adidas заяви, че многократно се е опитвала и не е успяла да разреши проблемите с Йе без публичност.
През септември рапърът заяви, че иска да преговаря с Adidas, за да получи хонорар в размер на 20% от всички обувки, които е разработил с компанията, за вечни времена.

След това Йе предизвика още повече спорове, като на седмицата на модата в Париж носеше тениска с надпис "Животът на белите има значение". По-късно профилите му в Twitter и Instagram бяха блокирани, след като направи многократни антисемитски коментари. Тези публикации предизвикаха нарастваща реакция от страна на потребителите и знаменитостите, като някои призоваха хората да бойкотират продуктите на Adidas, докато партньорството не бъде отменено.
Противоречието с Йе е едно от многото главоболия за Adidas, която търси нов главен изпълнителен директор, който да поеме поста през 2023 г. Компанията няколко пъти понижи прогнозата си за приходите тази година на фона на спадащото търсене на обувки и облекло в Китай и нарастващите признаци за икономически проблеми в Европа и Северна Америка.