Spotify обмисля и по-скъп абонаментен план с повече екстри

Цените на новия по-скъп абонамент ще варират в зависимост от базовия план на всеки потребител, но средно ще бъдат около 40% надценка

17:30 | 11 юни 2024
Автор: Ашли Карман,Лукас Шоу
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Spotify Technology SA ще въведе нов, по-скъп премиум план за най-запалените си потребители по-късно тази година, според лице, запознато с плана. Потребителите ще плащат поне 5 долара повече на месец за достъп до по-добър звук и нови инструменти за създаване на плейлисти и управление на библиотеките с песни, каза лицето.

Spotify ще позиционира тази нова опция като добавка за съществуващи клиенти. Това означава, че повечето потребители ще останат на сегашните си планове на Spotify, но клиентите, които изберат да надградят, ще генерират допълнителни продажби за компанията и нейните бизнес партньори. Цените на новия по-скъп абонамент ще варират в зависимост от базовия план на всеки потребител, но средно ще бъдат около 40% надценка, добави източникът. Bloomberg News вече съобщи за разработвания план миналата година, който тогава беше наречен вътрешно „Supremium“.

Акциите на компанията поскъпнаха с 2,9% в предварителната търговията в Ню Йорк.

Сред предимствата за абонатите с по-скъпия план ще бъде достъпът до висококачествено Hi-Fi аудио. Spotify обяви функцията си за HiFi аудио през февруари 2021 г., но забави разпространението ѝ. Оттогава конкуренти като Amazon Music и Apple Music започнаха да предлагат аудио с по-високо качество като част от стандартните си планове.

След като години наред таксуваше клиентите си с една цена за достъп до услугата си, независимо от това колко хора използват продукта, Spotify започна да създава множество ценови категории за различните видове потребители.

Планът за новото ниво на абонамент идва след повишаването на цените за потребителите на Spotify в цял свят. Едва миналата седмица компанията съобщи, че ще повиши цените в САЩ с 1 долар на месец през юли, като стандартното платено ниво ще достигне 11,99 долара на месец. Миналата година тя увеличи цената на абонамента от 9,99 долара на 10,99 долара на месец, след като не беше променяла цената му повече от 10 години.

За Spotify премиум планът би могъл да генерира стотици милиони долари допълнителни приходи, които след това ще бъдат споделени с притежателите на музикални права. Не е ясно колко хора искат доброволно да увеличат абонаментната си сметка за инструменти за съставяне на плейлисти и по-качествен звук, особено като се има предвид, че висококачественият звук не е осигурил огромен подем на други услуги.

Абонатите на новия план ще могат също така незабавно да генерират персонализирани плейлисти за определени дейности, дати и периоди от годината. Плейлистите ще се учат и адаптират към всеки потребител въз основа на неговото поведение и в крайна сметка ще разработват плейлисти без указания.