Бизнес старт

Всеки делник от 9:30 часа
Водещи: Роселина Петкова и Христо Николов

През 2024 г. Netflix добавя 9,33 милиона потребители, но ръстът ще се забави

Технологичен коментар на Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в "Бизнес старт" 19.04.2024 г.

11:15 | 19 април 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Компанията е прибавила 9,33 млн. клиенти през първото тримесечие на 2024 г., което е близо два пъти повече над средната прогноза на анализаторите за 4,84 млн. Netflix е привлякла нови клиенти от цял свят, показвайки особено ясно колко силен е бизнесът ѝ в САЩ и Канада. Тези нови абонати помогнаха на компанията да надмине и очакванията за приходите и печалбата, това коментира Елена Кирилова, технологичен редактор на Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Netflix записа най-добрия старт на годината си от 2020 г. насам, привличайки повече нови клиенти от очакваното, благодарение на комбинацията от действията срещу споделянето на пароли и новите оригинални програми.

Въпреки растежа цената на акциите на Netflix се понижи с 4,6% до 582,70 долара към 18:03 ч. местно време в Ню Йорк. От началото на годината до края на търговията в четвъртък стойността им беше нараснала с 25%.


Netflix надмина прогнозите за броя на абонатите си/Първото тримесечие отчита двоен ръст спрямо очакванията на Уолстрийт

Очакванията за първото тримесечие на Netflix нараснаха в последните дни, след като анализатор след анализатор повишаваха прогнозите. В писмото си до инвеститорите от четвъртък вечерта компанията посочва, че ръстът на броя на абонатите ще бъде по-нисък през новия отчетен период, докато приходите ще се увеличат с 16%.

Освен това от първото тримесечие на 2025 г. Netflix ще спре да отчита тримесечният брой на плащащите абонати и и приходите на абонат. Тези метрики отдавна бяха основният начин, по който Wall Street оценява представянето на компанията, но Netflix се опитва да измести фокуса към по-традиционни метрики като приходите и печалбата. Ръководството ще продължи да докладва основни постижения по отношение на броя на абонатите.

„Ходът повече да не се разкриват тримесечните абонаменти от следващата година няма да се отрази добре“, коментира Паоло Пескаторе, основател и анализатор в PP Foresight. „Още повече като се има предвид ръста на абонатите, който стрийминг гигантът записа през последната година“.

Скорошният ръст издигна цената на акциите на Netflix обратно до рекордни нива, давайки на компанията пазарна капитализация от над 260 млрд. долара. Компанията постави исторически рекорд при затваряне на ниво от 691,69 долара през ноември 2021 г.

Някои анализатори се притесняват, че Netflix отново се търгува при оценка, която далеч надхвърля основите на бизнеса. Компанията реализира приходи от продажби в размер на 9,33 млрд. долара, което е ръст от 15% и надминава прогнозите за 9,26 млрд. долара. Нетната печалба е нараснала до 2,33 млрд. долара, или 5,28 долара на акция, също над прогнозите.

Повече технологични новини четете на сайта на Investor.bg

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да намерите тук.