Сам Банкман-Фрийд е осъден на 25 години затвор заради фалита на FTX

Съдията отхвърли твърдението му, че клиентите на FTX в действителност не са изгубили пари, и го обвини, че е излъгал при свидетелските си показания в съдебния процес

22:44 | 28 март 2024
Обновен: 23:46 | 28 март 2024
Автор: Екип на Bloomberg News
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Основателят на вече фалиралата борса за криптовалути FTX Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за кражба на 8 млрд. долара от клиенти.

Съдия Люис Каплан издаде присъдата по време на изслушване в съд в Манхатън, след като отхвърли твърдението на Банкман-Фрийд, че клиентите на FTX в действителност не са изгубили пари, и го обвини, че е излъгал при свидетелските си показания в съдебния процес. На 2 ноември м. г. съдебното жури установи, че 32-годишният Банкман-Фрийд е виновен по седем обвинения в измама и заговор, произтичащи от фалита на FTX през 2022 г. Прокурорите определиха това като една от най-големите финансови измами в историята на САЩ.

„Той е знаел, че извършва нередност“, заяви Каплан за Банкман-Фрийд, преди да произнесе присъдата си. „Той е знаел, че това е престъпление. Той съжалява за много лошото си очакване относно вероятността да бъде заловен. Но той няма да признае нищо, това е негово право“, допълни съдията

Банкман-Фрийд седеше със сключени пред себе си ръце, докато Каплан четеше присъдата.

Банкман-Фрийд, който бе облечен в бежова затворническа тениска с къси ръкави, призна в 20-минутната си пледоария пред съдията, че клиентите на FTX са пострадали, и се извини на бившите си колеги от FTX.

Присъдата е кулминацията на срива на Банкман-Фрийд от ултрабогат предприемач и голям политически дарител до най-големия трофей до момента в усилията на властите в САЩ да противодействат на злоупотребите на пазарите на криптовалути. Той заяви, че ще обжалва присъдата си.

Невинаги получаваш това, което искаш | Какви са исканията на известни обвиняеми при произнасянето на присъдата в сравнение с първоначалния срок на лишаване от свобода, определен от съдията по делото.

Каплан съобщи, че е установил, че клиентите на FTX са загубили 8 млрд. долара, инвеститори в акции на криптоборсата са загубили 1,7 млрд. долара, а кредитори на хедж фонда Alameda Research, който Банкман-Фрийд основа, са претърпели загуби за 1,3 млрд. долара.

„Твърдението на ответника, че клиентите и кредиторите на FTX ще получат изцяло парите си са подвеждащи, те са логически неточни и спекулативни. Крадец, който е отнесъл плячката си в Лас Вегас и успешно е заложил откраднатите пари, няма право на намаляване на присъдата, като използва печалбите си от Лас Вегас, за да върне откраднатото“, заяви Каплан.

Съдията допълни още, че Банкман-Фрийд е излъгал по време на показанията си по делото, когато заяви, че не е знаел, че хедж фондът е похарчил депозити на клиенти, взети от FTX.

Федералните прокурори искаха присъда от 40-50 години затвор. Адвокатът на Банкман-Фрийд Марк Мукаси заяви, че присъда под пет години ще бъде уместна.

В обръщението си към съдията Банкман-Фрийд заяви: „Клиентите пострадаха... По никакъв начин не съм искал да омаловажа това. Мисля също така, че това липсваше при всичко, което казах по време на този процес и съжалявам“.

Относно колегите си в FTX Банкман-Фрийд заяви: „Те вложиха много от себе си в това, а аз го пропилях. Измъчвам се всеки ден“.

Трима от бившите му близки съдружници се явиха като свидетели на обвинението по съдебния процес и заявиха, че той ги е инструктирал да използват пари на клиенти на FTX, за да компенсира загуби в Alameda Research.

Банкман-Фрийд заяви в своя защита, че е допуснал грешки, като не е създал екип по управление на риска, но отрече да е възнамерявал да измами когото и да било или да открадне пари на клиенти.