Търговията с дълга на FTX носи 200% печалба и предизвиква правна битка

Сделките- насочени към останките от някогашната огромна империя на Сам Банкман-Фрийд за криптовалути - станаха популярни в средите на проблемните инвеститори миналата година

20:00 | 18 март 2024
Автор: Лука Де Паоли,Емили Никол
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Печалбите се умножаваха главоломно: 50%, 100%, а после изведнъж почти 200%. Дори и за дългогодишните ветерани в Attestor Ltd., бутикова лондонска фирма, специализирана в търговията с рискови активи, това беше запомнящ се резултат.

Търговията - насочена към останките от някогашната огромна империя на Сам Банкман-Фрийд за криптовалути - стана популярна в средите на проблемните инвеститори миналата година.

Много от съперниците на Attestor също се включиха и когато стойността на криптовалутите отново се покачи, нарасна и стойността на активите, които те бяха закупили на най-ниски цени от клиенти на Bankman-Fried, отчаяни да си върнат каквото могат. Адвокатите, ръководещи процедурата по несъстоятелност, сега изчисляват, че почистването ще донесе на инвеститорите 100% от парите, замразени в FTX, когато тя фалира.

Но тук историята се обърква за Attestor и хватката му върху част от тази неочаквана печалба става малко по-крехка. Продавачът на една от най-големите сметки в FTX, които е закупил - неясна панамска фирма, наречена Lemma Technologies, контролирана от изпаднал в затруднение южнокорейски търговец - поне досега е предпочел да запази вземането за себе си.

Адвокатите на Attestor твърдят пред съда в Ню Йорк, че това е ясен случай на "разкаяние на продавача". През годините други фалити са донасяли големи печалби, но рядко, ако изобщо някога, толкова бързо. Още през юни Lemma се съгласи на продажна цена от 58 млн. долара, според представените в съда доказателства. Днес се очаква искът да изплати 165 млн. долара.

С други думи, търговията на Atestor беше толкова добра, че можеше да бъде и лоша.


Увеличаване на броя/Докато сделката на Атестора се забави, стойността на биткойн продължава да расте

Фалитът на FTX е необичаен за фирмите в затруднено положение по друг важен начин: те изкупуват вземания по сметки на клиенти, което е по-неясна и по-рискова сделка от типичната покупка на облигации или заеми в неизпълнение - дългове, които обикновено са подкрепени с ясна правна документация.

Lemma все още не е обяснила публично своята страна по случая и не е подала защита срещу иска на Attestor в Ню Йорк. Lemma няма да "продължи с транзакциите или по друг начин да уважи потвържденията за търговия", заявиха адвокатите на Attestor в своята жалба, "освен ако не бъдат принудени по силата на закона да го направят".

Фактът, че основният инвеститор на Lemma, Джунхо Банг, в момента е обвинен в отделно дело в Сеул, само увеличава драмата и объркването.

FTX Залог

За Банг и неговите бизнес сделки са известни малко подробности, освен съдебните дела в Южна Корея и Ню Йорк. Исканията за коментар от Bloomberg News, изпратени по електронната поща на три адреса, посочени в съдебните документи на Банг и регистрирани в сметки, които той е контролирал във FTX, не получиха отговор. Представител на Attestor отказа да коментира, когато Bloomberg News се свърза с него.

Attestor, която работи в офиси в близост до лондонския Хайд парк, не е чужда на започването на съдебни битки. Фирмата може да се окаже един от най-големите печеливши от залога върху активите на FTX в несъстоятелност, тъй като е закупила вземания на стойност около 400 млн. долара. Основана преди повече от десетилетие от германския инвеститор Ян-Кристоф Петерс, фирмата е известна във финансовите среди с това, че пази личния си живот и подхожда настойчиво към сделките.

Изпитаната правна рамка за инвестиране в проблемни дългове означава, че купувачите могат да бъдат сравнително сигурни за произхода на покупката си и за мястото, на което ще се класират, когато се разпределят парите от банката за несъстоятелност.

Но както често се случва, когато сравняваме крипто с по-традиционните операции на финансовата индустрия, при FTX нещата са различни.

Борсата нямаше дълг в традиционния смисъл на думата, така че фондовете закупиха правата върху клиентските сметки - предимно малки вземания, подкрепени от авоари на търговци и ентусиасти на непълно работно време.

Събирането на тези сметки е много по-сложно от закупуването на проблемни облигации. Често вземанията се договарят директно с потърпевши бивши клиенти на несъществуващата платформа. И всички вземания са уникални, като притежават различни смеси от твърда валута и криптоактиви.

В съдебните документи Атестор заяви, че през юни е постигнал сделка с Лемма за закупуване на пакета от вземания на FTX, за който се смята, че е един от най-големите.

Възстановяване на биткойн

Сега - след тазгодишното рязко възстановяване на криптовалутите и успешния опит да се открият активи на FTX за милиарди долари - исковете ще бъдат изплатени изцяло. Attestor е нетърпелив да прехвърли сделката през линията и неговите адвокати заявиха, че фирмата е готова "незабавно да консумира транзакциите", според съдебния иск.

Но след като е наблюдавал как стойността на иска се покачва все повече през последните осем месеца, Джунхо Банг от Lemma очевидно не бърза да сключи сделката. Освен това той има предвид много по-голямо дело.

Той е обвинен в кражба на цифрови активи от кредитор, наречен Haru Invest, и е обвинен от южнокорейските власти през февруари. Макар че това дело и делото на Attestor относно претенциите на FTX се водят независимо едно от друго, Банг е в центъра и на двете.

Още в дните на криптовалутите Haru Invest управляваше платформа, която предлагаше възвръщаемост от 50% в някои случаи. Този вид доходност беше често срещан, преди сривът на FTX през ноември 2022 г. да предизвика глобална каскада от крипто фалити и скандали.

По това време Haru заяви, че е изтеглила активите си от FTX и не е била засегната от падането на борсата. Седем месеца по-късно тя замрази обратните изкупувания на клиенти и заяви, че е имала проблеми с доставчик на услуги, наречен B&S Holdings, който е изпращал отчети с невярна информация.

B&S се описваше като компания за количествена търговия с криптоактиви, според кеширана версия на уебсайта ѝ от юли 2022 г., като инвестираше в редица токени, включително вече несъществуващата FTX FTT.

На запитванията за коментар, изпратени по електронната поща до B&S Holdings, не е получен отговор.

В публикация в социалните медии миналия месец Хару посочи Банг като мажоритарен акционер на B&S, а в кешираната версия на уебсайта на B&S като партньор на фирмата е посочен "JH Bang". Банг лично е прехвърлил вземането си от FTX на Lemma през януари 2023 г., според съдебните документи, видени от Bloomberg News.

На имейлите, изпратени до Haru Invest, не е получен отговор.