Сам Банкман-Фрид може да бъде разпитан в САЩ

Симон Фоксман, Bloomberg

09:00 | 16 ноември 2022
Обновен: 13:12 | 16 ноември 2022
Преводач: Петя Кушева

Властите в САЩ и на Бахамските острови се предполага, че обсъждат Сам Банкман-Фрид да бъде докаран на разбит в Америка във връзка с фалита на FTX. Банкман-Фрид написа в Туитър, че ще се срещне лично с регулаторните органи и че вярва, че FTX US е имала достатъчно пари, за да се разплати с клиентите.  FTX Group назначи нов независим директор, тъй като Бахамските острови назначиха PwC за временни ликвидатори.

Apple се готви да започне да се снабдява с чипове за устройствата от завод, който се строи в Аризона. Което е голяма стъпка към намаляване на зависимостта й от азиатското производство. Директорът Тим Кук направи това разкритие по време на вътрешна среща в Германия, според забележки, прегледани от Bloomberg News. Той добави, че Apple може също така да разшири своите доставки на чипове от заводи в Европа.

Bloomberg научи, че Goldman Sachs е платила над 12 млн. долара на ветеран от ръководството, който се оплакал, че работната среда е токсична за жените. Източници твърдят, че банката се е споразумяла с напускащ партньор преди две години в тайна сделка. Става дума за оплакване от висши ръководители, правили  вулгарни и пренебрежителни коментари за жените. Goldman оспорва информацията на Bloomberg и каза, че всеки, който работи с Дейвид Соломон знае, че той уважава жените.

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че Бюрото сериозно се тревожи за националната сигурност заради китайското видео приложение TikTok. ФБР предава информацията си на регулаторите, ще решат дали TikTok ще продължи да работи в САЩ. Рей заяви пред законодателите, че китайското правителство може да използва приложението, за да контролира милиони данни на потребителите.

"Имаме опасения за националната сигурност, поне от страна на ФБР, заради TikTok. Те включват възможността китайското правителство да може да го използва, за да контролира събирането на данни за милиони потребители или да контролира препоръките за алгоритъма, който би могъл да се използва за оказване на влияние, ако пожелаят, или за контрол на софтуера на милиони устройства", каза Кристофър Рей, директор на ФБР.