Рисковете за корабоплаването спряха поскъпването на петрола

Световният бенчмарк Brent се задържа над 79 долара за барел, след като поскъпна с повече от 3% през предходните две сесии, a WTI се задържа стабилно близо до 74 долара

09:55 | 20 декември 2023
Автор: Елизабет Лоу
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

След два дни на ръст цената на петрола се промени слабо, тъй като търговците и превозвачите се подготвяха за перспективата за нови смущения в Червено море.

Световният бенчмарк Brent се задържа над 79 долара за барел, след като поскъпна с повече от 3% през предходните две сесии. West Texas Intermediate се задържа стабилно близо до 74 долара. САЩ и техните съюзници обмислят евентуални военни удари срещу подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен, като признават, че обявената по-рано оперативна група може да се окаже недостатъчна за премахване на заплахата за корабоплаването в жизненоважния воден път.


Нарастващото геополитическо напрежение засенчва слабостта на петрола/Хаосът в корабоплаването в Червено море повишава цените на суровия петрол тип Brent

Ескалиралите геополитически рискове доведоха до повишаване на цената на петролния пазар, който се характеризира със скептицизъм по отношение на спазването на съкращенията на производството от страна на ОПЕК+ и с опасения за увеличаване на доставките извън картела, особено от САЩ. Суровият петрол поевтиня с почти една пета от края на септември насам поради перспективата за пренасищане и поради това, че регионалните последици от войната между Израел и "Хамас" останаха ограничени.

Макар че нарастващото напрежение в Червено море не промени съществено перспективите пред петрола, то може да е сигнал за потенциална ескалация на конфликта, което може да има значителни последици, каза Даниел Хайнс, старши стратег по суровините в ANZ Group Holdings Ltd. "Това е висок риск, който пазарът трябва да вземе предвид", каза той в интервю за телевизия Bloomberg.

Червено море е жизненоважен търговски канал за петрол и придобива все по-голямо значение за барелите от Русия на път за Азия, след като европейските купувачи спряха да потребяват заради инвазията в Украйна. Руският износ на суров петрол по море отново се повиши на четириседмична средна база, въпреки спада в седмичните потоци, предизвикан от кратка пауза в доставките от балтийското пристанище Приморск.

Времевите интервали продължават да показват, че предлагането изпреварва търсенето, като кривата на фючърсите за сорта Brent и WTI е в неблагоприятно контанго - когато по-късните договори се търгуват с премия спрямо незабавните - до средата на следващата година.